77516
13:47 15.032019

Закарпатський театр драми та комедії у Хусті стає театральною перлиною краю. ФОТО

Життя 7453

14 березня у місті над Тисою відбулася вагома подія у мистецькому житті краю – відкриття оновленої споруди Мельпомени – відреставрованого приміщення Закарпатського обласного театру драми та комедії.

За півроку будівля колишнього будинку культури перевтілилася на вишуканий осередок культури і мистецтва. Відкриття відзначили показом вистави – музичної драми відомого у краї письменника, драматурга О.Гавроша “Останнє танго в Хусті” (режисер-постановник В`ячеслав Давидюк), яку театр підготував до 80-річчя проголошення Карпатської України.

“Я довго працював над цією п’єсою. Півроку тільки вивчав матеріали. У основу твору покладено розповідь про “Летючу естраду” – мистецького рою Карпатської Січі, який діяв кілька місяців у Хусті. Талановиті хлопці і дівчата об`єдналися в революційний театр і стали передовим загоном вояків-митців. Їхні імена знають дослідники, але маловідомі широкому загалу. “Останнє танго у Хусті” – це спроба віддати їм останню шану, адже доля більшості з них склалася трагічно”, – поділився авторським задумом Олександр Гаврош.

За лічені хвилини від початку вистави талановитим акторам Василю Снітару, Анатолію Барні, Миколі Шпеньовичу, Василю Довганичу, Сергію Маслову вдалося перенести глядачів у героїчні та водночас трагічні події 1939-го року. А прониклива, часом навіть до мурах, гра чарівних Мирослави Рибчук та Валерії Вайнраух просто вражала. Актриси немов прожили на сцені життя своїх героїнь – примадонни театру “Нова сцена” Калини та відважної сільської дівчини Василини, зокрема розкривши їхній внутрішній світ через чудовий спів (музичний керівник Марія Волошин). У глядацькій залі панував дух справжнього патріотизму. Вагомості значення Карпатської України для європейської спільноти додали й другорядні персонажі (актори Михайло Анишинець, Аліса Смерека, Василь Бабич), які зіграли представників іноземної преси, котрі у часи Карпатської України дуже цікавилися суспільними процесами.

Особливу насолоду глядач отримав від неперевершеної гри оркестру (керівник Олександр Локотош), який, без сумніву, є родзинкою Закарпатського обласного театру драми та комедії. Цікавий факт: під час реконструкції приміщення було знайдено раритетну – часів Чехословаччини – дерев`яну оркестрову яму, яку відреставрували для сучасного оркестру, музичний супровід якого є невід`ємною частиною вистав хустян. Аранжував музичні твори для “Останнього танго в Хусті” відомий місцевий композитор Віктор Чаусов.

“Режисерська постановка В`ячеслава Давидюка допомагає не тільки відчути атмосферу часів Карпатської України, але й максимально розкрити весь драматизм вистави від початку до кінця. У цьому допомагає і сценографія Ігоря Білецького, від побутової до умовно-символічної: білі нарциси, як символ Хуста і молодих невинних душ, життя яких так швидко обірвалось. Танго – танець митців, символ невмирущого мистецтва (балетмейстер Валерій Кіш), художні інсталяції та плакати тогочасної преси (головний художник Василь Штефуца). Костюми художника-модельєра Оксани Дорошенко допомагають якнайкраще розкрити образи персонажів кінця 30-х років. Цікавим режисерським рішенням є створити такий собі театр у театрі, який дозволяє глядачам побувати на концерті “Летючої естради” у далекому 1939 році, – розповіла “Карпатському об’єктиву” керівник літературно-драматичної частини Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк.

Потужна робота всієї команди театру досягла головного результату – емоційного контакту з глядачем. Публіка аплодувала стоячи. З побажаннями процвітання й успішної творчої праці до театралів звернулися голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, народний депутат України Валерій Лунченко, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Хустський міський голова Володимир Кащук, завдяки злагодженій роботі яких Закарпатський обласний театр драми та комедії отримав сучасне приміщення, а хустяни та гості міста – чудову можливість насолоджуватися театральним мистецтвом.

Особливою гостею події стала 86-річна Ольга Грицак-Шерегій, донька одного із засновників театру “Нова сцена” Юрія-Августина Шерегія, яка спеціально приїхала на виставу з Братислави.

“Я неймовірно вражена й схвильована, бо, переглядаючи виставу, ніби повернулася в минуле, згадала себе 7-річною дівчинкою, на очах у якої тут, у славному Хусті, відбувалися ті героїчні й водночас трагічні події Карпатської України. Я вдячна батькові, який виплекав у мене любов до Срібної Землі й театрального мистецтва. Тішуся й пишаюся Хустом, бажаю сміливо й впевнено відроджувати театральну славу міста, яку свого часу він здобув завдяки діяльності знаменитого професійного державного театру Карпатської України “Нова сцена”, – поділилася враженнями пані Ольга.

Усіх поціновувачів театрального мистецтва Закарпатський театр драми та комедії запрошує 16 березня на прем’єрні покази вистави (о 15.00 та 18.00 год).

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах