76699
13:20 6.032019

Експерти ЄС розповіли про перші напрацювання проекту по Солотвинському руднику

Життя 2701

Торік на Закарпатті стартував проект Європейського Союзу, присвячений вдосконаленню стратегії зниження ризиків від надзвичайних ситуацій.

Головний об’єкт дослідження – закарпатські соляні шахти у смт Солотвино, які у 2007 році були затоплені, сформувавши масивні карстові провалля. Надзвичайна ситуація, що виникла навколо солерудника в Солотвині на Закарпатті, загрожує не лише населеному пункту та його мешканцям, але й екологічною катастрофою місцевого, а можливо, і національного рівня.

Днями учасники проекту, які представляють різні країни ЄС, дали прес-конференцію, аби поділитися першими напрацюваннями.

– Головна причина, чому ми сьогодні тут – це ситуація, яка склалася навколо Солотвинського солерудника. Утім, ми досліджуємо також загрози, які є в цілій області. Мова про такі надзвичайні ситуації, які будь-яким чином можуть вплинути на здоров’я та безпеку мешканців цього регіону, – розповів керівник проекту Петер Ґлерум. – Ми робимо це саме на Закарпатті, тому що цей регіон багатонаціональний, а також багатоплановий (тут можливі різні ризики надзвичайних ситуацій). Тому цим проектом ми вбиваємо двох зайців: підвищуємо безпеку для місцевих мешканців, а також напрацьовуємо методики, як надалі діяти в подібних ситуаціях. Наразі ми об’єднали оптимальний набір партнерів, як українських, так і з інших країн Європи. Таким чином ми поєднуємо знання українських науковців та кращих фахівців Європи.

Директорка з наукової роботи Інституту геології НАН України Стелла Шехунова наголосила на тому, що проект має два напрями діяльності: локальний – Солотвино, а також регіональний – спрямований на зібрання інформації про небезпеки та ризики, які є в регіональному плані.

– Ми картували усі загрози та ризики. Список небезпек, які будуть вивчатися у рамках цього проекту – це зсуви та селі, сильні снігопади, зливи, повені, підтоплення, ожеледь, засуха, а також різні техногенні небезпеки. За цими основними напрямками і буде розгортатися робота. Наразі Інститут геології НАН України вже зробив свій внесок у виконання цього проекту. Ми склали карту зсувів на регіональному рівні для Закарпаття, – розповіла Стелла Шехунова.

Узагальнити усю зібрану інформацію у рамках проекту повинен виш у Нідерландах. Кені Мейстерс, представник Делфтського технічного університету розповів, що українська та європейська сторони спільними зусиллями зможуть вирішити проблему в Солотвині, а також у цілому регіоні загалом.

– Наша задача полягає в тому, щоб перейняти ті дані, які зібрані у рамках проекту та транспортувати їх таким чином, аби вони були корисні на етапі прийняття рішень. Тому що будь-які дані – це важлива річ: карти, описи, дослідження, але головне – це зробити так, аби з цих даних була якась користь. Тому ми постійно обговорюємо ситуацію із органами, які приймають рішення на місцях, – розповів Кені Мейстерс.

Експерти пояснили, що протягом року тривала клопітка робота навколо досліджень цього проекту, а на черзі – обробка інформації та прийняття правильних рішень.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах