75854
08:53 21.022019

Закарпатських бібліотекарів навчали медіаграмотності.Фото

Життя 2677

У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” 19 лютого відбувся тренінг з медіаграмотності для бібліотечних фахівців.

В рамках проекту “Local voices. Global changes” (Медіаграмотність для національних меншин), який головна книгозбірня краю виграла у конкурсі малих грантів для центрів “Вікно в Америку” за підтримки Посольства США, 15 бібліотечних фахівців Берегівського, Виноградівського та Ужгородського районів, що обслуговують етнічних угорців взяли участь у тренінгу “Основи медіаграмотності. Протидія маніпулюванням. Розвиток критичного мислення”

Журналістка та медіатренер Мирослава Вербищук допомогла учасникам тренінгу отримати базові знання у сфері медіа, ознайомитися з найрозповсюдженими видами маніпуляції й пропаганди, а також дізнатися як можна перевірити правдивість інформації. За допомогою наочності та реальним прикладам маніпулювання учасники могли розвивати своє критичне мислення до сприйняття конкретних медіаповідомлень. Також учасники могли закріпити отримані знання та навички з медіаграмотності та критичного мислення за допомогою онлайн гри “Медіаграмотна місія” від IREX. Їх завданням було врятувати населення від інформаційного впливу пропаганди, маніпуляції та фейків та зупинити фабрику Брехні.

Запрошеними гостями тренінгу були відомі журналістки нашого краю Лариса Липкань та Іванна Стець. Пані Лариса ділилась своїм журналістським досвідом з учасниками тренінгу, розповіла про цікаві моменти своєї роботи, а також розкрила деякі секрети творення медіаповідомлень та на що потрібно звертати особливу увагу коли ми їх споживаємо. А Іванна Стець звернула увагу на ще одну сферу медійної грамотності, а саме соціальні мережі та правила безпечного користування ними.

Не дивлячись на таку насиченість програми учасники тренінгу отримали масу позитиву від отриманих знань та навичок. Як бібліотечним фахівцям цей захід ще раз нагадав, що бібліотеки повинні стати осередком, особливо у сільських місцевостях, де кожному надають можливості для розвитку медійної грамотності.

Це був перший захід в рамках цього проекту, який реалізовує інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” у співпраці з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за сприянням Посольства США.

Толстова Любов,

координатор ІРЦ “Вікно в Америку”

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах