74883
09:07 7.022019

На Хустщині кількість одружень зменшилася, а розлучень – зросла

Життя 2855

Рік, що минув, для багатьох краян був особливим. Зокрема для тих, хто створив нову сім`ю, продовжив свій рід.

Однак у всьому світі тенденція щодо шлюбів та розлучень постійно коливається. Деякі одружуються з коханими назавжди, інші ж – розлучаються за місяць. І Хустщина в цьому плані не є винятком. На жаль, 2018 рік продемонстрував, що усталена роками позитивна динаміка щодо збереження сімей почала знижуватися і в нашому регіоні. Серед основних причин розпаду шлюбів зазначають морально-психологічні проблеми, але на тлі фінансових труднощів: дається взнаки напружена ситуація в державі, вимушені заробітки, побутові труднощі, пов`язані з різким зростанням цін тощо.

Якою ж насправді є офіційна шлюбна статистика Хустщини, ми поцікавилися у начальника Хустського районного відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Оксани Росохи. Так, за минулий рік у Хусті та Хустському районі було зареєстровано 720 шлюбів, що на 96 менше, ніж у 2017 році. Прикро, та на відміну від минулого року в 2018-му зросла й кількість розлучень: якщо у 2017 році було розірвано 297 шлюбів, то за минулий рік цей показник зріс до позначки 359.

За словами пані Оксани, зменшилася й кількість укладання іноземних шлюбів. Здебільшого нареченими є хустянки, а їхніми супутниками життя стають обранці із Чехії, Угорщини, Росії та Молдови.

Цікаво, що серед сучасних тенденцій, які відбуваються в шлюбній сфері, має місце й підвищення віку вступу в шлюб. Хоча загалом в Україні він усе-таки нижче, ніж в більшості країн Європи, але, тим не менш, зараз середній вік реєстрації першого шлюбу для жінок – 25 років, а для чоловіків – майже 28 років. Відходить у минуле рання шлюбність, тобто шлюби до 18 років. Якщо в середині 90-х це був досить великий відсоток – 8% шлюбів, навіть до 10%. То зараз це 1% шлюбів. Це стає дійсно рідкісним явищем (відзначимо, 2012 року в Україні набув чинності закон, згідно з яким одружуватись молодим людям можна тільки з 18 років. Раніше шлюбний вік для жінки становив 17 років, для чоловіка – 18 років. Водночас вступити в шлюб раніше, після 16 і до 18 років, можна і зараз, але тільки за рішенням суду).

На жаль, на Хустщині простежується й тенденція до зменшення кількості новонароджених. Якщо у 2017-му році було зареєстровано 1 416 немовлят, то у 2018-му – 1 355, тобто на 61 малятко менше. Найбільш популярними іменами залишаються Софія, Анастасія, Олександра, Даніелла, Ніколетта, Анна, Марія, Марк, Матвій, Олександр. На екзотичні або ж так звані “серіальні” імена мода потроху відходить. З рідкісних імен 2018 року можна виділити Аарон, Аріана.

Однак варто пам`ятати, що щастя дитини залежить далеко не від скрупульозного вибору імені. Щасливі діти народжуються в щасливих сім`ях, де пріоритетами є вірність, повага та любов.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Більше 5 років ув’язнення отримав мешканець Мукачівщини, який підпалив будинок дружини через образу
13:23
У Берегові провели підготовчі курси викладачів народних інструментів Закарпаття
12:53
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
Всі новини