74863
20:02 6.022019

В Ужгородській міськраді обговорювали, що робити із скандальним пам’ятником жертвам Голодомору. ФОТО, ВІДЕО

Життя 3247

У середу, 6 лютого, в Ужгородській міській раді, відбувся розгляд електронної петиції “Про зміну місця розташування пам’ятника жертвам Голодоморів та відповідність умовам конкурсу”.

Нагадаємо, пам’ятник жертвам Голодомору “Свіча пам’яті” відкрили в Ужгороді у День пам’яті жертв Голодомору 24 листопада. Незадовго до цього містяни масово обурювалися в соціальних мережах, вказуючи на невідповідність виконаного монументу до ескізу цього проекту.

Варто зазначити, що конкурс на визначення кращого ескізного проекту тривав досить довго. Замовником монументу була Закарпатська ОДА.

Зрештою було оголошено переможця. Ним став київський автор Ігор Гречаник. Пам’ятник обійшовся області у 2,3 млн грн.

Утім реальність “перевершила” усі очікування. Більшість ужгородців була страшно обурена. Містянам не сподобався ні сам пам’ятник, ні місце його розташування. Тож відкривали його зі скандалом.

А через деякий час небайдужі ужгородці вирішили подати петицію, аби пам’ятник перенесли із центру міста, оскільки подібна 5-метрова конструкція, жодним чином не вписується в архітектурний ансамбль.

Тож на розгляді електронної петиції були присутні власне її ініціатори – ГО “Наше місто – рідний дім”, представники Ужгородської міськради, а також відомі митці краю: Владислав Габда, Міхаель Пейтер, Михайло Сирохман, Василь Свалявчик, Василь Роман, Владислав Ганзел, Михайло Белень.

– За результатами опитування ужгородців у соцмережах, більшість голосів за те, аби перенести цей пам’ятник на Кальварію, – повідомила представниця ГО “Наше місто – рідний дім” Наталія Сентимрей. – Були також інші локації, але вони набрали менше голосів.

Щоправда їй одразу апелював керівник ГО “Сокіл” Томаш Лелекач, який зазначив, що це – найкраще місце для пам’ятника жертвам Голодомору. Єдине, пам’ятник потрібно було зробити такий, який би сподобався ужгородцям.

У ході дискусії усі митці були єдиної думки, що цей пам’ятник – повна невдача за всіма параметрами.

– Така ідея, вшанування пам’яті жертв Голодомору, вимагає серйозного підходу. А це – халтура, – наголосив мистецтвознавець Михайло Сирохман. – Зроблено невідомо як і невідомо для чого. Друга невдача – це місце. Можливо, якщо би була якась невеличка абстрактна форма, яка би вписалася у простір… А ця річ викликає абсолютне несприйняття.

Загалом митці заявили одноголосно: на рівні ідеї та на рівні художнього втілення – цей пам’ятник нікудишній. Щоправда переносити його на Кальварію буде неправильно, оскільки такий жест – це неповага до пам’яті жертв Голодомору.

Також митці зазначали, що така проблема з пам’ятником через те, що конкурс не був прозорим і зрештою виграв той проект, який був комусь на руку. Тож це справжня диверсія проти ужгородців та міста загалом.

Отож в ході розгляду петиції було прийнято рішення винести на розгляд сесії Ужгородської міської ради проект рішення, щодо того, що далі робити із пам’ятником. Депутати будуть вирішувати чи доцільно переносити монумент, чи зберегти місце, але повністю змінити композицію пам’ятного знаку. Відтак оголосити новий конкурс на ескізний проект. Тож чи вдасться щось вирішити – побачимо.

 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
Всі новини