74578
15:17 1.022019

Підступний грип: як закарпатцям уберегтися від небезпечної недуги?

Життя 4636

В Україні лютує грип. Хвороба забрала життя вже 19 людей. Це офіційні дані Міністерства охорони здоров’я. Майже в усіх смертельних випадках хворі запізно звернулися за медичною допомогою. Лікарі попереджають, що самолікування небезпечне. Адже хворі часто плутають симптоми грипу і звичайної застуди…

Цього року в Україні циркулюють три нові штами грипу: H1N1 H3N2 Сингапур, H1N1 Мічиган та B Колорадо, який виявили в США торік.

– З початку сезону на Закарпатті захворіло на грип 55 тисяч осіб, – коментує ситуацію завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Вікторія Тимчик. – Сезон захворюваності на грип та ГРВІ розпочався в жовтні минулого року й триватиме до травня. Протягом цього періоду ми будемо щотижнево збирати інформацію із закладів охорони здоров’я області щодо кількості звернень з приводу грипу та ГРВІ. Три згадані штами не є для нас зовсім новими, бо в тій чи іншій формі вже циркулювали територією України. Але не слід їх недооцінювати, оскільки вони мають потужний епідемічний потенціал. Адже грип є серйозним захворюванням, яке характеризується і важкістю перебігу, і можливими ускладненнями. Зазвичай це вірусні та бактеріальні пневмонії.

Медики стверджують: поки що про епідемію грипу на Закарпатті не йдеться. Утім кожного року є певні періоди, коли кількість захворювань зростає. Як правило, це відбувається в другій половині грудня та січня – лютого. Власне й тепер спостерігається тенденція щодо збільшення кількості звернень.

Нагадаємо, із понеділка, 28 січня, в ужгородських школах запровадили карантин у зв’язку зі зростанням захворюваності на ГРВІ та грип. Таке рішення прийняли на засіданні протиепідемічної комісії в Ужгородській міській раді. Заняття відновлять після стабілізації епідемічної ситуації, яку постійно відстежують.

Як підготувати організм, щоб не захворіти?

Зазвичай лікарі визначають три основні складові, які допомагають підготувати організм до того, щоб протистояти вірусу грипу. Мова про збалансоване харчування, водний режим та вакцинацію.

Починати варто із найпростішого – правильного харчування. Ваш раціон повинен містити всі необхідні мікро- й макроелементи та вітаміни. До цього обов’язково додається достатнє насичення організму водою. Медики називають це «оптимальним режимом наводнення». Він корисний тим, що допомагає не тільки доставляти потрібні елементи, але й промивати організм, виводячи з нього все, що може сприяти розвитку захворюванням.

Не варто забувати також про загартування. Цією простою процедурою ми готуємо організм до осінніх та весняних перепадів температури. Загартована людина стійкіше реагує на різкі сезонні зміни температури, і відповідно її імунітет ефективніше бореться з вірусами. Дуже корисно також проводити багато часу на свіжому повітрі, гуляти.

І звичайно, вакцинація. За словами Вікторії Тимчик, це загальновизнаний у світі ефективний спосіб протистояти грипу.

– В Україну на цей сезон було завезено дві вакцини для профілактики грипу: “Ваксігрип Тетра” (виробник Франція), якої, за даними Мінохорони здоров’я, надійшло 300 тисяч доз, та “Джісі Флю” (Південна Корея). Вакцинація проти грипу в нашій країні належить до рекомендованої. Будь-яка людина, яка вирішить вакцинуватися проти грипу, незалежно від того, входить вона до якоїсь групи ризику чи ні, має право це зробити. Утім спочатку потрібно звернутися до свого лікаря, аби він допоміг обрати вакцину, а також той період, коли її застосувати. Саме в кабінеті медика повинна проводитися вакцинація. Найефективніший час для щеплення – перед активним сезонним періодом грипу. Утім, за словами лікарів, вакцинуватися ніколи не пізно.

Варто зазначити, що щеплення – річ не проста. Його потрібно робити, якщо немає ніяких симптомів застуди. Вартість такої послуги коливається від 300 до 400 грн.

При перших симптомах…

Грип це чи ГРВІ часто плутають не тільки самі хворі, але й лікарі. Тож часто призначають некоректне лікування. Пацієнт втрачає дорогоцінний час, а лікування виявляється неефективним.

– Традиційне лікування, яке призначають дільничні лікарі чи терапевти, зазвичай на згадані види грипу не діє. Проти таких агресивних штамів є спеціальні препарати – “Занамівір” та “Осельтамівір”. Утім простий лікар у рутинній практиці ними не користується, – розповідає лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук Віктор Петров. – У всьому світі лікування грипу проводиться інгаляційними препаратами. Тобто, якщо першого-другого дня захворювання кілька разів на добу вдихнути дозу противірусного засобу, то він, потрапляючи на верхні дихальні шляхи у вигляді мікродисперсного порошку, повністю знищує вірус грипу. Звісно, враховуючи бідність нашого населення, подібне лікування застосовується вкрай рідко, адже найдешевший такий препарат коштує від 400 до 700 грн.

Яким чином можна відрізнити грип А від інших? По-перше, він характеризується різким початком усіх клінічних виявів (через 3–4 години) після контакту з хворим; по-друге, з’являються дуже різка слабкість у м’язах, сильна ломота, температура тіла сягає 40°С; по-третє, уражається центральна нервова система, тож страждають когнітивні функції (марення, заговорення, втрата свідомості).

Грип лікується не легко, і для цього є специфічні препарати. А от застуду, яку часом помилково приймають за грип, можна подолати за допомогою зволожувача повітря, рясного пиття та симптоматичної терапії.

– На мою думку, аптеки штурмувати не потрібно, це зайве. Ніякі пігулки, які ковтаєте ви або запихаєте в дитину, не здатні захистити від жодного респіраторного вірусу, зокрема й вірусу грипу, – розповідає ужгородка Оксана Новак. – Тому якщо ви не робите вакцинацію, намагайтеся менше бувати в людних місцях, оскільки головне джерело вірусу – це людина. Частіше мийте руки, користуйтеся сольовими розчинами для носоглотки. Якщо ви вже захворіли й ніяк не можете зрозуміти, грип це чи звичайна застуда, або ж не хочете одразу звертатися до лікаря, зробіть експрес-тест на грип, який продається в аптеці. Звісно, звичайну застуду можна лікувати вдома симптоматичною терапією, але все одно краще проконсультуватися з лікарем.

У будь-якому разі не займатеся самолікуванням, а звертайтеся до медиків! Бо береженого Бог береже.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах