74568
14:49 1.022019

В Ужгороді обговорили підготовку до «винних» фестин у Берегові

Життя 3241

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів 16-го Міжнародного фестивалю вина на Берегівщині, який проходитиме 8-10 березня у центрі Берегова. Детальніше про програму заходу, його учасників розказали лицарі ордену Святого Венцела Віктор Демянович та Олександр Якоб.

«Орден Святого Вецнела-це орден виноробів, людей, які прославляють домашнє виноробство, популяризують його, допомагають молодшим колегам, – пояснив Віктор Дем’янович. – Хотілося б, щоб люди сприймали вино як корисний трапезний компонент, щоб кожна страва супроводжувалася бокальчиком вина. Вино треба відчути, зрозуміти правильно сприйняти організмом. Це є основні засади ордену. Берегівщина – це край, прославлений виноробством. Тут багато цікавих підвалів, розвинуті технології, багато сімей, які передавали рецепти з покоління в покоління. І кращі винороби зібралися й організувалися у винний орден. Сюди належать також ресторатори, фахівці з туризму і одним з визначних заходів, що ми проводимо, є Міжнародний фестиваль вина. Цього року це вже 16-ий фест. Розпочинали ми у 2000 році, але у деякі буремні для України роки фестиваль не проводився. На відміну від мукачівського, це більше фестиваль білого вина, адже Берегівщина – край білого сухого вина».

На фестивалі, кажуть організатори, можна буде не тільки подегустувати вина знаних виноробів, але й поспілкуватися з ними, почути цікаві історії, легенди, посмакувати продуктами, створеними за сімейними рецептами. Також готується насичена мистецька програма. Родзинкою фесту є святкова хода лицарів винного ордену і посвячення нових членів. Щороку фестиваль відвідує від 5 до 8 тис. туристів і гостей, приїжджають учасники і з-за кордону.

Окремий обов’язковий пункт програми – визначення спеціальною дегустаційною комісією найкращих вин. Про це детальніше розповів Олександр Якоб, член дегустаційної комісії. «Комісія працюватиме 2 березня. До того часу буде проводитися збір секретним методом з бочок виноробів зрізків вина. Опісля проводимо оцінювання за 100-бальною міжнародною системою. Кожен дегустатор ставить бали за смак, прозорість, післясмак тощо. Вперше ми забиратимемо зразки прямо з бочок виноробів для ще більш об’єктивного оцінювання».

За словами Олександра Якоба, саме лицарський орден Святого Венцела бореться за якість вина, культуру споживання, підтримку своїх традиційних сортів, які майже зникли. «Ми прагнемо якості, нам треба оригінальні, якісні сорти, – каже Олександр Якоб. – З прийняттям нового закону ми технічно оновлюємося: маємо дробилки, ємності для бродіння з регулюванням температури бродіння. Багато виноробів закупили металічні ємності, які є професійними для ароматних сортів».

Взяти участь у фестивалі зголосилися близько 40 виноробів, переважно це фахівці з Берегівщини. Майже у кожного є 1-2 оригінальні сорти і брендове вино. Приїдуть також винороби з інших областей, зокрема, Львівщина та Івано-Франківщини, а також Угорщини та Словаччини. Захід активно підтримує мерія Берегова та допомагає з організаційними питаннями.

Розпочнуть фестиваль літургією в римо-католицький церкві, згадуючи виноробів, які прославляли Закарпаття. Відтак учасники відвідають пам’ятник знаменитого берегівського хірурга Бертолона Лінера, який був відомим селекціонером і вивів 50 нових виноградних сортів.

Фестиваль працюватиме у центрі Берегова, палатки виноробів будуть розміщені зручно у дві лінії. Для тих, хто не вживає вина, організатори забезпечують дегустацію інших продуктів, зокрема, сиру, бринзи, копченостей тощо. Смакуючі місцеві продукти, тримаючи бокал, кожна людина здатна відчути, що натхнення в ньому живе, кажуть організатори і запрошують провести кілька незабутніх днів у Берегові на Міжнародному фестивалі вина.

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини