74441
11:58 30.012019

В Ужгороді встановили міні-скульптуру Ференца Келчеі

Життя 6053

Цього разу скульптор Михайло Колодко зобразив відому постать угорського поета, автора державного гімну Угорщини – Ференца Келчеї. Нова міні-скульптурка зустрічатиме всіх гостей «Угорського дому», адже розміщена прямо біля входу, на залізних перилах.

Встановлення міні-скульптурки стало можливим за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді своєю промовою відкрив захід та привітав присутніх з відзначенням Дня угорської культури.

«Вже протягом 30-ти років ми відзначаємо наше свято, але останні роки це займає у нас декілька днів, адже всі програми неможливо вмістити в один. Ференц Келчеї у свої 33 роки, тобто 196 років тому, написав рідні нам рядки, які знає кожен угорець – національний гімн», – розповів Генеральний консул.

Крім того, Йожеф Бугайла зауважив, що такі спільні зібрання є чудовим приводом згадати тисячолітні традиції, корені та власну ідентичність, зміцнювати їх та передати наступному поколінню: «Нації та народи, які не пам’ятають свого минулого не мають і майбутнього».

Ласло Зубанич, голова Закарпатського угорського культурного інституту провів невелику лекцію для гостей, де розповів про життя Ференца Келчеї, його твори та ставлення до життя.

Додамо, що музику до вірша Ференца Келчеї написав композитор Ференц Еркель, який теж має власну міні-скульптурку в Ужгороді. Знаходиться вона біля вхідних дверей, на стіні Ужгородської дитячої школи мистецтв.

Урочисто відкрили міні-скульптуру Йожеф Бугайла та Олександр Шпеник, директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ, після чого запросили гостей до неформального спілкування.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини