73174
19:57 11.012019

Колоритний міжнародний фестиваль «Василля» урочисто відкрили в Ужгороді. ФОТО, ВІДЕО

Життя 6191

Хоча фестиваль проводять в обласному центрі Закарпаття лише вдруге, він уже встиг залучити велику кількість іноземних партнерів – представників Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Македонії та Німеччини.

Гастрономічний та колядницький фестиваль «Василля» проводять за підтримки Закарпатської обласної ради та Закарпатської ОДА. Вже третій день поспіль на площі Народній можна відвідати ярмаркове різдвяне містечко та скуштувати чималу кількість смаколиків, придбати вироби ручної роботи та сувеніри.

Участь у цьогорічному заході взяли понад 120 виробників вина, меду, сиру та фермерських продуктів з різних областей України та з-за кордону.

Традиційно, урочисто відкрив фестиваль Геннадій Москаль, губернатор Закарпаття. Він висловив радість від того, що фестиваль «Василля» об’єднав гастрономію та коляди і залучив велику кількість виробників сільгосппродукції.

«Ми завжди підтримуємо проведення таких фестивалів, бо «Василля», для його учасників, можливість презентувати та реалізувати своє надбання закарпатцям, туристам з інших областей України, для гостей – це гарна нагода побувати в нашому чудовому місті, скуштувати закарпатські страви, випити «погар» закарпатського вина, послухати закарпатські колядки та самим поколядувати», – додав губернатор краю.

Рафал Вольські, Генеральний консул республіки Польща у Львові подякував за запрошення на такий колоритний закарпатський фестиваль і розповів, що він щомісяця приїжджає до мальовничого міста над Ужем.

«Я щасливий від того, що ми могли відсвяткувати в Ужгороді і сторіччя незалежності Польщі, і показати польську культуру шляхом перегляду польських фільмів. Я обіцяю, що наші дружні стосунки із Закарпаттям й надалі зміцнюватимуться та розвиватимуться», – наголосив пан Рафал.

Особливим гостем фестивалю став Віктор Шеремета, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України: «Хоч, ми тимчасово втратили Крим, який забезпечував майже всю Україну вином, проте, Закарпаття зараз стало центром виробництва вина. Передумовою для цього є і клімат, і земля, і звісно ж люди. Нещодавно ми відмінили ліцензію для дрібних виробників та зменшили акциз на спиртні вироби, 1 копійка на літр вина, – це ще більше спонукатиме розвиток виноробства в регіоні».

Крім того, зі святкової сцени до гостей свята звернулися перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді, Ласло Куті, заступник голови Повітової ради Марамуреш Румунії, Данкуш Дору, консул з питань зовнішньоекономічних зв’язків консульства Угорщини у місті Берегово, Александра Чізмобіо, координатор побратимських зв’язків Дармштат-Ужгород при Ужгородській міській раді, Мартін Ройтер, перший секретар Посольства України в Республіці Македонія, Ростислав Палагусинець.

На гостей свята чекала насичена концертна програма від Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, а також виступи дитячих колективів освітніх закладів міста Ужгорода і ансамблю «Закарпатські візерунки» обласної філармонії.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах