71098
18:33 11.122018

Хто має право на отримання безкоштовних лікарських засобів

Життя 182470

«Добрий день. Змушений написати вам, оскільки моє звернення до лікарів РБ смт Воловець було безрезультатним.

Усе почалося з того, що 9 серпня 2014 року в мене стався інсульт, паралізувало праву руку та ногу. А в березні 2018-го я мав два інфаркти. Коли мене виписали з обласної лікарні в районну, то сказали, що всі питання будуть вирішуватися з медиками на місці.

Однак путівку мені не надають, бо не маю групи, а сам я її не зроблю. Картку на знижку ліків теж не можу отримати.

Мені 65 років. Маю 1800 грн пенсії. Мені треба приймати ліки «Брилінта», одна упаковка на місяць коштує 1813,90 грн. А решту за що купити?

Тому прошу вас відповісти, що можна, а що не можна, щоб я міг показати нашим сімейним лікарям».

Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 187, право на отримання путівки до санаторно-курортного закладу мають особи з інвалідністю всіх категорій у порядку черговості подання заяв.

Згідно із законом, інвалідом є особа зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, наслідком травм, або з уродженими дефектами, що призводить до обмеження життєдіяльності й необхідності в соціальній допомозі та захисті.

Отримання певної групи інвалідності здійснюється відповідно до Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої Наказом МОЗ України від 05.09.2011 року № 561. Установити інвалідність особи може виключно Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) відповідного району. Наприклад, населення Воловецького району обслуговує Мукачівська міжрайонна МСЕК. Хворого, який направляється на комісію, представляє лікуючий лікар, який повинен надати всі підтверджувальні документи про діагноз та стійке захворювання особи.

Що ж стосується права на отримання безкоштовних лікарських засобів, то вони видаються громадянам відповідно до урядової програми «Доступні ліки». Пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Перелік таких ліків постійно оновлюється, однак на сьогодні є чинним Наказ МОЗ України від 03.08.2018 року № 1446, що містить 261 найменування лікарських препаратів.

Крістіан ФЕКИЙШГАЗІ,

адвокат ЮК «Колегіум»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах