70720
20:05 6.122018

В Ужгороді відбулося запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки

Життя 3460

Сьогодні ввечері в Ужгороді, на площі Євгена Фенцика біля Закарпатської обласної філармонії (колишньої синагоги), відбулася урочиста церемонія запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки.

Участь в урочистостях взяли Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, головний рабин обласного центру Закарпаття Менахем Мендель, директор благодійного фонду “Хесед Шпіра” Михайло Галін, представники єврейської громади Ужгорода тощо.

Як відомо, Ханука – єврейське свято дива, перемоги добра над злом. Розпочали сьогодні, традиційно, зі спільної молитви на івриті. Менахем Мендель розповів про цей визначний для єврейської громади день. Зі святом привітав і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Відтак запалили центральну зірку на шестиметровій менорі.

На урочистостях також звучали єврейські пісні, представили і танці.

Довідка

Свято дива та перемоги у війні між святістю і нечистотою – Хануку – юдеї відзначають на 25-й день єврейського місяця кіслеві. Цього року його початок припав на 2 грудня. Кожного вечора юдеї обов’язково запалюють свічку. Упродовж святкувань щодня їх кількість зростає. Якщо в перший вечір на підвіконні на менорі горітиме лише одна свічка, то в останній – уже вісім. Після вигнання загарбників з Ізраїлю і взяття Єрусалиму військами Юди Хасмонеямі на прізвисько Макабі (Молот), євреї відновили осквернений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник – менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але не оскверненої олії для світильника виявилося зовсім мало. На виготовлення ж і освячення нової вимагалося вісім днів. Однак, як свідчить єврейський переказ, Всевишній зробив чудо, й олія, якої мало вистачити тільки на одну ніч, горіла всі 8 днів, поки готувалося нова. У пам’ять про це юдеї вісім днів святкують Хануку, щовечора запалюючи в ще по одній свічці. Ханука входить до числа свят, відзначення яких встановили єврейські мудреці.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Берегові провели підготовчі курси викладачів народних інструментів Закарпаття
12:53
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
Всі новини