70530
20:20 4.122018

Сучасний cпектрофотометр придбали на хімічний факультет УжНУ

Життя 4778

Ужгородський національний університет взяв курс на оновлення бази наукових приладів. Так, у відремонтованій лабораторії фізико-хімічних методів аналізу хімічного факультету з’явився новий cпектрофотометр «Shimadzu UV-2600» – японський прилад дослідного класу для вирішення наукових і прикладних задач. Оснащений він низкою приставок, що значно розширюють можливості. На придбання приладу університет витратив майже  890 тис. грн.

Ігор СТУДЕНЯК

проректор з наукової роботи УжНУ

Керівництва університету змогло виділити кошти на придбання надсучасного приладу фірми «Shimadzu UV-2600», за допомогою якого можна вимірювати оптичні властивості різних матеріалів у різних агрегатних станах. Ідеться про користь для широкого кола дослідників. Керівництво університету взяло курс на сучасну модернізацію наукового обладнання. Цього не проводилося із часів незалежної України. Це є таке перше цільове, дороговартісне придбання. Якщо ми маємо сучасне хороше обладнання, маємо можливість отримати результати на високому рівні і можемо публікуватися у серйозних наукових журналах. Від цього зростає рейтинг не тільки окремих викладачів чи підрозділів, а й університету загалом.

Корисним новітній прилад буде як студентам хімічного факультету, так і майбутнім біологам, фармацевтам, фізикам, медикам, а також науковцям. І якщо раніше на старому апараті більшість операцій та обробку спектральних даних доводилося робити вручну, тепер на новому спектрофотометрі більшість дій виконують автоматично за кілька миттєвостей. Тобто, те, що нині можна зробити на новому приладі за кілька хвилин, на старому обладнанні займало цілий день, і то була змога отримувати тільки часткові дані.

Ярослав СТУДЕНЯК

завідувач кафедри аналітичної хімії УжНУ

Що він дозволяє робити? Вимірювати, досліджувати різноманітні розчини, матеріали, тверді речовини, порошки. Ці дослідження стануть у нагоді також у матеріалознавстві. Використовують вони для проведення хімічного аналізу, для визначення різноманітних речовин (токсичних, біологочно активних) тощо. Він заміняє фактично діяльність трьох спектрометрів. Такого плану спектрометри – це новий крок у  розвитку спектрофотометрії. Дозволяють вимірювати темні зразки у різних діапазонах: інфрачервоному, ультрафіолетовому, видимому випромінюванні. Це раніше нам було недоступно і ми таке не могли взагалі робити.

В університеті запевняють: це не остання закупівля науково-дослідного обладнання, також здійснюватимуть модернізацію лабораторій у кількох підрозділах. До кінця ж 2018-го в УжНУ відкриють Центр колективного користування науковим обладнанням. Подібних структур цього року в Україні відкрито лише вісім, одна із них і буде в Ужгороді на базі УжНУ.

Uzhinform

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах