70407
15:12 3.122018

На Закарпатті стартував збір резервістів

Життя 2972

Парламент запровадив в Україні воєнний стан. Загалом його ввели на території 10 областей країни. Згідно з Указом Президента, воєнний стан запроваджено з 14.00 26 листопада до 26 грудня. Закарпаття не ввійшло до цього списку.

Утім у Закарпатському ОВК готуються розсилати повістки резервістам на короткочасні збори та наголошують, що наразі не йдеться про мобілізацію. Загалом з області планують відправити на навчання близько 200 осіб.

– Воєнний стан запроваджується для того, аби створити умови для здійсненнями органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування превентивних заходів для можливої відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, – наголосив військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату Богдан Череміський. – У цей період часткова або загальна мобілізація може оголошуватися Президентом відповідно до загроз національної безпеки. Поки що про мобілізацію не йдеться, але така можливість залишається відкритою. Тож краяни повинні бути готовими до відсічі збройної агресії. Насамперед це стосується резервістів оперативного резерву першої черги. Я закликаю їх при отриманні виклику негайно прибути до військового комісаріату для участі в навчальних зборах.

Обласний військовий комісаріат та районні міські комісаріати отримали попереднє планове завдання направити на додаткові навчальні збори резервістів оперативного резерву першої черги. Так, поставка резервістів до визначених навчальних центрів спланована в період з 3 по 5 грудня (терміном від 15 до 20 діб).

За словами Богдана Череміського, резервіст має такі обов’язки: після звільнення зі служби в 5-денний термін прибути для постановки на облік за місцем проживання відповідно до військового комісаріату; під час вибуття із військової частини уточнити порядок своїх дій на випадок його призову під час мобілізації; при зміні проживання повідомити у військовий комісаріат свою нову адресу; а також після оповіщення прибути на вказане місце й діяти за вказівками.

Соціальні гарантії

Згідно із законом «Про військовий обов’язок і військову службу», за резервістами на час проходження зборів зберігається як робоче місце, так і середня заробітна плата.

«За призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їхнього проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також обіймана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності», – ідеться в статті 29 закону.

Резервіст забезпечується військовою формою, триразовим харчуванням, проживанням, медичним забезпеченням.

За період навчальних зборів резервіст отримує добові, грошове забезпечення та винагороду.

Що загрожує за ухил

Проходження навчальних зборів – це не добровільна дія, а обов’язок громадянина України. Відповідальність за неявку на збори прописана в Кримінальному Кодексі України. Так, стаття 337 передбачає штраф до 1190 гривень або арешт терміном до 6 місяців.

Варто зазначити, що загалом на Закарпатті є близько 5 тисяч учасників АТО.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах