70347
10:21 3.122018

5 грудня Ужгород відзначатиме 95-у річницю з дня народження корифея композиторської школи Закарпаття

Життя 2812

Всевишній наділив його надзвичайним музичним талантом і почесною місією – стати одним із корифеїв композиторської школи Закарпаття. І він зумів вписати золоті сторінки в історію мистецтва нашого краю. 24 листопада видатному композитору і педагогу, заслуженому діячеві мистецтв України Іштвану Мартону виповнилося б 95 літ. Понад 20 років маестро нема серед нас, проте його музика живе у творчості багатьох провідних колективів нашого краю, широко використовується у педагогічній практиці і постійно звучить з різних сцен. Зокрема, твори цього непересічного автора складають значну частину репертуару камерно-інструментального ансамблю «Угорські мелодії» і Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Адже велику частину свого життя митець присвятив роботі у Закарпатській обласній філармонії – спочатку як художній керівник закладу та диригент оркестру Закарпатського народного хору, потім очолив ансамбль «Угорські мелодії». Саме у ці роки він і написав свої кращі твори – «Карпатську поему», Сюїту угорських мелодій, Пасакалію для органа з камерним оркестром, «Карпатську рапсодію» пам’яті Ф.Манайла, велику кількість обробок народних пісень, солоспівів і камерно-інструментальної музики, ансамблі для духових інструментів, дитячий репертуар, кантати, музику до численних театральних вистав і до художнього фільму «Над Тисою».

5 грудня у Закарпатській обласній філармонії відбудеться концерт «Пам’яті корифея» з нагоди 95-ї річниці з дня народження Іштвана Мартона. Данину поваги великому Майстрові віддадуть солістка філармонії, лауреат міжнародних конкурсів Катерина Гажо (орган), камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії» (керівник – заслужена артистка України Діана Гавата), камерний оркестр (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош), симфонічний оркестр (диригент – заслужена артистка України вікторія Свалявчик-Цанько). У програмі – Токата (для органу), Дивертисмент для камерного оркестру, «Плач за Ракоці», «Вечірня пісня», «Колискова», «Закарпатські орнаменти», обробки угорських народних пісень, інструментальні п’єси. Соло також виконають Оніко Нодь (сопрано), Іштван Халус (баритон), Олена Юрош (фортепіано). Ведуча – музикознавець Наталія Піцур. Початок о 18.30.

Підготувала Таїсія Грись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Меморіальний парк села Чома ознайомлює школярів з життям древніх угорців
14:56
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який посеред вулиці пограбував чоловіка
14:38
У рідних стінах ужгородські «Карпати» досягли максимального результату
14:03
На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей
13:43
Всі новини