70237
19:06 30.112018

Угорщина надала Закарпаттю дороговартісну партію інсуліну

Життя 4320

Сьогодні Закарпатській обласній організації Червоного Хреста України надали 5250 упаковок інсуліну. Передача гуманітарного вантажу відбулася на КПП «Тиса». Така значна допомога надана Угорщиною вже не вперше, адже раніше сусідня країна неодноразово надавала області необхідні препарати та вакцини. Прогнозовано, цієї поставки має вистачити до кінця січня.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді повідомив, що передача такої допомоги є важливою подією у стосунках двох країн. Угорщина вже не вперше допомагає Україні на прохання губернатора Закарпаття і от сьогодні відбулася очікувана поставка інсуліну.

Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини згадав слова Геннадія Москаля про те, що коли вони зустрічаються, то це завжди добре як для Закарпаття, так і для України загалом, і висловив сподівання, що така співпраця і надалі продовжиться: «Ми й надалі залишаємося надійними партнерами Закарпаття та України».

Пан Грежо зауважив, що ця поставка особлива й тому, що були залучені не лише урядові кола, а й найбільша організація Угорщини – Фонд угорської екуменічної служби.

Зокрема, пан Грежо пожартував щодо плакатів, які нещодавно з’явилися в одному з районів Закарпаття – на них зобразили губернатора краю, який тримає птаха турул за крило. Іштван Грежо запропонував наступного разу зобразити губернатора зі шприцом інсуліну в руках.

Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА наголосив, що потреба в інсуліні виникла передусім через те, що Міністерство охорони здоров’я України не закуповує інсулін централізовано, а переклала ці обов’язки на місцеві органи влади та на їхній бюджет.

«Явно, що під кінець року в місцевому бюджеті таких грошей немає. До того ж, Україна надає безкоштовно тільки два види інсуліну, всі інші види (якщо не закуплені місцевою владою) потрібно купувати в аптеці, тільки з невеликою знижкою. А якщо інсулінозалежний вчасно не введе потрібний йому препарат, то на другий день його чекає або кома, або взагалі смерть. Наразі в Закарпатті нараховують 6700 осіб, які потребують інсуліну. Тому ми звернулися по допомогу до сусідньої Угорщини», – додав пан губернатор.

Рятівною для життя назвав таку допомогу Угорщини й Василь Брензович, народний депутат України, голова ГО «ТУКЗ-КМКС». Важливо, що інсулін надійшов швидко та оперативно.

«В державі тільки тоді буде все добре, якщо кожен виконуватиме свою роботу. Голова ОДА звернувся по допомогу коли зрозумів, що вона вкрай потрібна, а Угорщина повела себе як хороший сусід, який завжди готовий протягнути рятівну руку допомоги. Я радію, коли робляться такі хороші справи і осуджую тих, хто намагається підірвати співпрацю між двома країнами. Сподіваюсь добросусідські відносини розвиватимуться й надалі, адже це в наших інтересах», – констатував Василь Брензович.

Додамо, що надані Угорщиною препарати інсуліну розподілять серед всіх хворих, незалежно від їхньої національності. Так, після оформлення всіх митних процедур препарати передадуть Обласній клінічній лікарні імені А. Новака та Обласній дитячій лікарні Мукачева, а вже звідти направлять до всіх куточків Закарпаття.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах