70096
10:15 29.112018

Тарифи на вивезення сміття в Ужгороді зростуть більше ніж на 50%

Життя 23450

З початком зими на ужгородців чекає ще одне комунальне подорожчання – підняття тарифу за вивезення сміття. Зростання вартості цієї послуги буде значним – ціна збільшиться на понад 50%.

Тож якщо досі мешканці квартир платили 14,19 грн з людини на місяць, то вже з 1 грудня – 21,78 грн. Вартість вивезення твердих побутових відходів на одного мешканця в будинках приватного сектору зросте на 8 грн на місяць. За один 120-літровий контейнер для сміття доведеться заплатити майже 80 грн.

Платіжки з урахуванням нового, підвищеного тарифу ужгородці отримають уже в січні. Відповідне рішення було прийняте на черговому засіданні виконкому.

За словами начальника управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міськради Ольги Травіної, міська рада розглянула економічну обґрунтованість підняття тарифів. Міжвідомча комісія з цінової політики також вивчила це питання та погодила проект рішення. Відповідне клопотання ТОВ «АВЕ Ужгород» подало ще у вересні. Оскільки тарифи переглядали понад рік тому, в серпні 2017-го.

У ТОВ «АВЕ Ужгород» пояснюють, що з того часу зросла вартість енергоносіїв, комплектуючих, паливно-мастильних матеріалів. Тож вони були змушені піднімати ціну на свої послуги.

– Основна причина зростання тарифів – це суттєве збільшення витрат, які є основними складовими нашої собівартості. У першу чергу це стосується, звичайно, транспорту, а також палива, – наголошує директор товариства Наталія Якубик. – Так, у наших діючих тарифах була закладена ціна на паливо на рівні 24 грн, а після підняття його вартості – 31 грн. Притім поки ми дійшли до розгляду цього питання на виконкомі, вартість палива знову виросла. Тому ми не встигаємо піднімати тариф відповідно до збільшення ціни. Тож виходить, що навіть тепер він не є економічно-обґрунтованим.

Проблеми з договорами

Найбільша проблема із сміттям та сміттєвими майданчиками виникає в багатоквартирних будинках. Нагадаємо, фірма-перевізник пред’являє замовнику договір, у якому зазначено тарифи та послуги, які вони надають. Кожен мешканець багатоквартирного будинку повинен укласти договір із фірмою-перевізником. Утім часто наші люди хитрують. Наприклад, з квартири, де проживають четверо осіб, договір укладають тільки на одного. Тож і виходить ситуація, що, приміром, на мікрорайон, де мешкає 5 тисяч осіб, договори має (а відповідно й оплачують послуги з вивезення твердих побутових відходів) тільки 1 тисяча. Сміття від цього, звісно, менше не стає, а фірма-перевізник недоотримує кошти.

Водночас це нечесно щодо тих громадян, які сумлінно кожного місяця сплачують абонплату за вивезення твердих побутових відходів.

– З цією ситуацією ми боремося вже не один рік. Перше, що робимо наразі, – це написали звернення на всі ОСББ, ЖБК міста, щоб нам надали списки їхніх жильців. Адже рано чи пізно таємне все одно стає явним, – зазначає директор ТОВ «АВЕ Ужгород» Наталія Якубик. – Тож аби не було такого, що не вистачає контейнерів чи вивозів, потрібно всім укладати договори. На нинішньому етапі в нас іде звірка і наші контролери ходять по квартирах та будинках, де є розбіжності.

До слова, у нас уже є такі ОСББ, які мають свої контейнери, причому вони навіть сортують сміття. Наприклад, ОСББ на Заньковецької, 15–16.

Там сміттєвий майданчик закритий, і ним користуються тільки його власники. Дуже б хотілося, щоб ужгородці відповідально ставилися до цього питання.

50% – це занадто

Опитані нами мешканці міста до нового комунального подорожчання ставляться по-різному. Хтось не проти, якщо разом із ціною покращиться й сервіс надання послуги, а комусь таке підвищення тарифів здається захмарним.

Пенсіонерка Інна Сергійчук збільшення ціни сприйняла досить негативно. Каже, попри маленьку пенсію, платить за вивезення сміття сумлінно. Щоб ця послуга якось покращувалася, не помічає.

– Пенсію мені не підіймають. Але ціни зростають щодня. Живу я сама, тому сміття в мене зовсім мало. Помічаю, що часто у дворі безлад. Місцеві роми рискають по контейнерах, вивалюють звідти все. Поки «АВЕ» приїде, то вітер рознесе сміття по всій окрузі. Вони це збирають по всьому дворі? Ні, звичайно. Складається враження, що ціни підіймати хочуть, а якість надання своїх послуг – ні.

Деякі ужгородці зазначають, що «АВЕ Ужгород» підіймає ціну, бо не може навести лад із договорами. А зростання вартості паливно-мастильних матеріалів – це ще один гарний привід.

Ужгородець Федір Сов’як вважає, що таке різке подорожчання – це занадто. Усе, що потрібно було зробити «АВЕ Ужгород», – контролювати кількість договорів і сплату по них. Зважаючи на те, що заборгованості на сьогодні підприємство не має, воно отримує щомісяця гарні кошти. Тому треба навести у своїй роботі лад і не навантажувати людей.

Разом з тим деякі ужгородці розуміють причину підняття ціни. Кажуть, фірма зробила це обґрунтовано. Бо кожного дня ціни зростають геть на все. Тож люди готові платити, якщо в Ужгороді дійсно стане чистіше.

Утім не варто забувати, що чисте місто – це колективна відповідальність.

Головам ОСББ та ЖБК слід наголошувати своїм мешканцям на необхідності піклуватися про екологію та навколишнє середовище вже сьогодні, та й розпочати це робити кожному. Адже все це для того, аби наші діти жили в чистому місті, а не на захаращеному сміттєзвалищі.

Жителів Ужгорода потрібно мотивувати укладати договори із обслуговуючою організацією, а ось цій фірмі хочеться побажати обґрунтовано піднімати не тільки ціну, але й якість своїх послуг.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах