69938
14:51 27.112018

«Гарячі» вихідні та початок тижня для «пересічників» на Закарпатті. ФОТО, ВІДЕО

Життя 3185

У неділю, 25 листопада, о 15-й годині близько п’яти сотень власників автомобілів на єврономерах влаштували стихійний мітинг в Ужгороді біля стадіону «Авангард». Протестувальники в такий спосіб хотіли вирішити вкрай важливі питання, які виникли у зв’язку з тим, що набули чинності нові правила розмитнення «євроблях».

Автовласники в один голос заявляли: «Що ж ми не так зробили, які закони порушували? До нас не дослухаються, не хочуть почути! Ми все робили згідно з діючими правилами – кожні п’ять днів перетинали кордон, інколи стояли в чергах по десять годин. Що нам тепер робити?» І звертаючись через засоби масової інформації до керівництва держави, заявляли: «Влада має почути нас! Адже наші вимоги прості – дозвольте нам розмитнювати автомобілі за адекватними цінами. Ми не в змозі за такий короткий період зробити це за діючими розцінками».

Далі автовласники вирішили рухатися в напрямку до будівлі Закарпатської ОДА, де планували побачити керівництво області й безпосередньо донести йому свої пропозиції. Кілька молодих водіїв привезли із собою автошини і склали біля будівлі ОДА. Згодом їх усе ж таки підпалили як нагадування про Євромайдан і його ідеї та принципи.

Уже коло обласної адміністрації «євробляхери», коментуючи ситуацію для представників ЗМІ, заявили, що вони стали фактично заручниками ситуації, адже, виїхавши за межі України на своєму авто, уже не можуть повернутися на ньому, бо просто не мають при собі готівки для сплати всіх митних платежів, а тим, хто має необхідну суму, працівники митниці відмовляють, посилаючись на відсутність прописаних процедур. Далі протестувальники заявили, що вимагають від Президента України відповідної реакції в рамках правового поля, і пообіцяли залишатися на місці, привезти собі дрова та їжу й чекати на рішення гаранта Конституції.

Наступного дня, 26 листопада, як і домовлялися між собою напередодні, власники «євроблях» приїхали на українсько-угорський кордон поряд із КПП «Тиса». Незважаючи на досить сильний дощ, поблизу пункту переходу зібралося чимало людей. З самого початку ситуація виявилася напруженою – водії були знервовані, у спілкуванні з журналістами використовували лайку, не церемонились у висловлюваннях при згадуванні перших осіб держави.

Багато хто з «євробляхерів» готовий був на камеру висловити свої думки про ситуацію, що склалася. Зокрема «пересічник» Іван із Хуста, показуючи документи на свій автомобіль «Фольксваген Туарег», який придбав у Словаччині за менше ніж три тисячі євро, сказав, що має тепер сплатити в кілька разів більшу ціну за розмитнення. Звичайно, він не готовий це зробити, бо таких коштів просто не має. Практично ідентичними були коментарі й інших присутніх тут «євробляхерів». Згодом мітингувальники все ж таки перекрили пункт переходу.

Схожий сценарій розвивався й на КПП «Ужгород», що на українсько-словацькому кордоні. Ситуація на пропускному пункті теж була напруженою – активісти блокували дорогу й не пропускали автомобілі. Винятком стали ті водії та пасажири, які були з дітьми, їхали на лікування або ж мали квитки на літак.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах