69734
10:19 25.112018

В Ужгороді відкрили монумент «Свіча пам’яті» жертвам голодоморів. ФОТО

Життя 3935

Наріжний камінь до роковин Голодомору, який стояв в центрі міста з 2016 року замінив монумент, який було встановлено на набережній Незалежності біля будівлі медичного факультету УжНУ.

Участь у заході взяли керівники області, міста Ужгорода, установ та відомств краю, представники дипломатичних установ, духовенство, військовослужбовці та багато містян.

Розпочався захід із хвилини мовчання, після якої слово взяв голова обласної адміністрації Геннадій Москаль. У своїй промові він зазначив, що 1932-1933 роки були надзвичайно важким випробуванням для українського народу, адже тогочасний голод був штучно спровокований сталінським режимом і мав на меті тільки одне – знищення нашої нації. І в нього це практично вийшло, але українці були і є надзвичайно сильними та змогли вистояти. Закарпатці в той час тільки чули про жахіття «великої» України, намагалися допомагати, збирали кошти для голодуючих, але тогочасний уряд СРСР категорично відмовився від будь-якої допомоги. «Жителі Закарпаття пізніше відчули, що таке радянська влада, адже в 1946-1947 рр. вже будучи у складі Радянського Союзу теж пережили голод. І, сьогодні теж наша держава переживає важкий час, адже бореться за свою свободу, і всім нам потрібно згуртуватися для однієї мети – захисту власної держави» – підсумував губернатор нашого краю.

Виконувач обов’язків голови обласної ради Йосип Борто у своєму виступі зазначив, що сьогодні важко уявити собі ті жахіття, які приготувала сталінська тоталітарна машина для українського народу. І, в ці дні разом з нами вся міжнародна спільнота засуджує страшні кроки тогочасної радянської влади, які позбавили життя мільйони українців. Особливо важко уявити собі дітей, які стали жертвами Геноциду, адже у них украли їхнє життя, і зробили це свідомо, зухвало та безбожно. І дуже символічним є те, що у ці дні по всьому світі проходить символічна акція до відзначення 85-х роковин Голодомору. «Запалімо свічки і вшануймо тих людей, що стали жертвами тогочасного режиму та збережімо той вогник пам’яті в наших серцях. Дорога в майбутнє лежить через розуміння минулого, яке треба осмислити та зрозуміти і більше ніколи не допустити. І на нашій прекрасній землі завжди повинні панувати мир, стабільність, порозуміння, дружба та співпраця» – констатував пан Борто.

Міський голова Богдан Андріїв також долучився до заходу та зауважив наступне: «Голодомор 1932-1933 років – це одна із найжахливіших та найважчих сторінок нашої історії, адже земля, яка була «житницею Європи» помирала від голоду. Протягом багатьох років радянська влада приховувала та замовчувала ці події. І ми повинні взяти правильний урок з нашої історії, щоб більше ніколи не допустити такого лиха в майбутньому. Вічна пам’ять невинним жертвам голодоморів у нашій країні».

Посвячення монументу відбулося за участі представників провідних християнських конфесій нашого краю, які спільно відслужили коло нього службу Божу. Після завершення освячення можновладці, гості та кожен бажаючий міг підійти і у підніжжі монументу покласти свою палаючу лампадку чи символічні колоски пшениці, як нагадування про події того часу.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини