69704
20:00 24.112018

Хай лунає музика – на Виноградівщині відреставрували школу мистецтв. ФОТО

Життя 6076

Відтепер вихованці школи у селі Пийтерфолво, що на Виноградівщині навчатимуться в хороших та затишних умовах, у гарних та світлих приміщеннях. Ремонтні роботи провели завдяки фінансуванню уряду Угорщини та ініціативи благодійного фонду «За всіх нас разом».

На одній зі стін закладу, за допомогою проектора показували фото процесу ремонтних робіт. Всі мали нагоду побачити, що саме було зроблено для теперішнього вигляду школи мистецтв – повністю замінений дах та балкова система, опалення, вікна, проведені оздоблювальні роботи, закуплені нові меблі.

Вже на початку урочистого заходу священнослужителі освятили будівлю, після чого високопосадовці урочисто перерізали символічну стрічку у святковому залі школи  мистецтв.

На відкриття школи мистецтв прибуло чимало високоповажних гостей з Угорщини, заступники керівників міністерств та відомств уряду.

«Ми угорці не через  тіло чи кров, а через душу, – з такими словами розпочав свою промову Янош Лоторцої, заступник голови Національних зборів Угорщини, – ця думка має бути у серці кожного з нас. Для мене велика честь бути тут разом із вами та передати вітання від Ласло Кевера, голови Національних зборів. Нація живе в мові, але є вищою за неї. Мова є носієм культури, найбільшим елементом самовираження, а нація, крім мови, має спільні традиції, звичаї, релігію. Школа ж об’єднує всі ці елементи та дає глибше уявлення підростаючому поколінню про його скарби».

Янош Лоторцої зауважив, що населення Пийтерфолво та найближчих сіл розуміє як важко піклуватися про культуру своїх предків та зберегти її у сучасному світі. Саме тому важливим є створювати навчальні заклади, відбудовувати старі та давати молоді можливість навчатись мистецтву та відповідно заглиблюватись у свою культурну спадщину.

Іштван Грежа, Уповноважений уряду Угорщини у свою чергу, висловив гордість від того, що на місці старої та розваленої будівлі тепер стоїть гарна та сучасна школа мистецтв. Він розповів, що утворений у 1985 році народний танцювальний колектив з Пийтерфолво завдяки угорському «Дому традицій» досягнув певних висот і найближчим часом виступатиме в Берегівському театрі. Цього побажав і теперішнім учням, вчитись та розвивати свій талант.

Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді підняв тему стосунків України та Угорщини, адже вони наразі досить напружені: «Ми сподіваємось на продовження діалогу та на те, що зможемо знайти спільні точки дотику щодо майбутнього освітнього, мовного законів чи то подвійного громадянства. Уряд Угорищини завжди стоятиме на боці угорців Закарпаття  та до останнього відстоюватиме їхні інтереси».

Крім того, Генеральний консул розповів й про подвоєння фінансування угорських програм у нашому краї з 2019 року, завдяки чому вдасться відреставрувати та побудувати ще не одну школу.

Заступник голови Виноградівської РДА Єва Данич зазначила, що Пийтерфолвівська дитяча школа мистецтв славиться майстерними викладачами та учнями, а покращення матеріально-технічної бази закладу дозволить їм працювати в якісних умовах, що призведе до підвищення рівня їх майстерності. Вона подякувала благодійникам за допомогу та вручила подяки голови райдержадміністрації директору фонду «За всіх нас разом» Далмі Молнар  та колективу Пийтерфолвівської дитячої школи мистецтв.

Йожеф Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та перший заступник голови Закарпатської обласної ради привітав пристуніх з такою визначною подією та зауважив, що нажаль в Україні багато людей з року в рік стають дедалі біднішими. І Закарпаття не стало винятком.

«Бідність руйнує не тільки тіло, а й душу. Розчаровані люди зі злістю у душі і світ бачать злим та непривітним. Нажаль не в наших силах змінити теперішні процеси як в Україні, так і в Європі загалом. Але є одна мудра порада: якщо не можеш змінити світ та своє оточення, намагайся змінити себе та звертати увагу на добро. В такій зміні велике значення має мистецтво та пісня, творчі люди, які живуть музикою. У них важлива місія, особливо у такий складний час, тому ми маємо поважати та підтримувати їх. Тому ця нова будівля допоможе їм ще краще навчати діток. За це я щиро вдячний уряду Угорщини, який в рамках проекту Східного Партнерства профінансував таку значну реконструкцію».

Розважали гостей своїми виступами вихованці школи мистецтв, вони співали, грали на фортепіано та танцювали. Сподіватимемось, що вчителі школи зможуть відкрити ще не одни молодий талант у стінах оновленого закладу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах