69627
15:37 23.112018

Закарпаття долучилося до протидії насильству

Життя 3279

Сьогодні в прес-центрі Закарпатської ОДА пройшов брифінг «Співпраця у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».

Про заходи, спрямовані на виконання законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, роботу Нацполіції у цьому напрямку, а також про участь Закарпатської області у проведенні Всеукраїнської акції «16 днів проти гендерного насильства» розповідали директор департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації – Михайло Петрішка, начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації – Світлана Якімеліна, директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Наталія Романюк та старший інспектор з особливих доручень Управління превентивної діяльності ГУ НП в Закарпатській області – Іштван Філіпп.

Як відомо, кожного року з 25 листопада по 10 грудня у всьому цивілізованому світі проводиться акція «16 днів активних дій проти гендерного насильства». Дати початку та завершення цієї акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи 25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок та 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Як зазначив Михайло Петрішка, в Закарпатті розпочинається широкомасштабна акція для боротьби із цими вкрай негативними явищами. Навівши загальнодержавну статистику з цих проблем директор департаменту зазначив, що згідно нового законодавства (Закон України № 2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству») порушники вже будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Також пан Михайло розповів про заходи, які заплановані обласною адміністрацією протягом цих шістнадцяти днів.

Світлана Якімеліна, у свою чергу, звернула увагу на питання захисту дітей, адже за дев’ять місяців поточного року кількість дітей, з якими працювала Служба у справах дітей збільшилася. Це говорить про зростання насильства по відношенню до неповнолітніх. Причини цьому можуть бути різними, але висновок завжди один – дитина отримує величезний стрес і, звичайно, потребує фахової допомоги. Також пані Світлана зауважила, що згідно нового закону у правоохоронних органів та профільних служб є правова можливість проникати у житло осіб, які здійснюють насильницькі дії по відношенню до своїх дітей.

Зі свого боку, Іштван Філіпп підкреслив, що питання запобіганню насильства в сім’ї стоїть на особливому контролі Національної поліції України. Міністерством внутрішніх справ вже видано ряд нормативно-правових документів для роз’яснення дій правоохоронних органів у даному напрямку. Також на загальнодержавному рівні запущено у тестовому режимі пілотний проект «Поліна» (Поліція проти насильства), метою якого є боротьба із домашнім насильством.

Очільниця Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк наголосила на тому, що сьогодні між всіма відповідальними за дану проблему органами повноваження чітко визначені і розподілені. Це дозволяє більш фахово та ефективно вирішувати проблемні ситуації.

На завершення брифінгу Михайло Петрішка констатував, що на рівні Закарпатської ОДА відповідальною особою, яка буде координувати роботу з цього напрямку призначений заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас. Відповідно, у всіх державних органах влади, закладах освіти як обласного так і муніципального значення також мають бути призначені відповідальні особи. Також, пан Михайло проінформував, що заходи з протидії насильству будуть проходити в різних локаціях і попросив представників ЗМІ сприяти розповсюдженню інформації з цієї проблеми.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах