69501
14:20 22.112018

Чи працює децентралізація на Закарпатті?

Життя 3897

Про поточний стан справ навколо реформи місцевого самоврядування в Україні та області зокрема говорили під час круглого столу в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Із представниками ЗМІ  зустрілися – радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС, Володимир Феськов та Олег Лукша, представник Закарпатського регіонального відділення АМУ.

– На Закарпатті реформа децентралізації триває із доволі значними ускладненнями. Є значні виклики, які її суттєво гальмують, – наголосив Володимир Феськов. – За підсумками щомісячних моніторингів Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування наша область посідає чи не останнє місце серед інших 23-ох областей України. При цьому на сьогоднішній день у нас є шість об’єднаних територіальних громад, які повноцінно діють. Інші громади не отримали висновки Закарпатської ОДА. Відтак держава їх не визнає спроможними.

Нагадаємо, що нині в Україні – 803 об’єднані територіальні громади. З них – 98 очікують вибори 23 грудня 2018 року. 705 вже пройшли виборчий процес і чекають 1 січня 2019 року, щоб отримати прямі міжбюджетні відносини.

На Закарпатті є шість територіальних громад – Тячівська, Вільховецька, Баранинська, Полянська, Перечинська, Іршавська. За 2018 рік в області не відбулося значного збільшення ОТГ. Протягом цього року було лише три об’єднання (Великоберезнянська,  Виноградівська та Мукачівська ОТГ). Однак всі три на сьогоднішній день не отримали висновку від Закарпатської ОДА.

Цьогорічні результати реформи у Закарпатській області залежать від результатів об’єднання Мукачівської ОТГ. Саме це, на думку Володимира Феськова, є індикатором чи відбувається реформа в області, або ж чи вона загальмована на регіональному та не знайшла підтримки на всеукраїнському рівні.

Варто зазначити, що на Закарпатті є ОТГ, які вже більше року чекають висновку ОДА – Холмківська, Горондівська, Нижньокоропецька.

У всіх цих громадах згаяні можливості стати з наступного року ОТГ з фінансами.

Вже у 2020 році чергові місцеві вибори повинні пройти на основі нового територіально-адміністративного устрою. А це означає, що громади, які не встигнуть об’єднатися добровільно, будуть об’єднані згідно із законом. На цьому наголошує і Президент України, і члени Уряду держави.

Тож підстави для оптимізму в подальшій реалізації реформи децентралізації все ж таки є, вважає Олег Лукша, представник Закарпатського регіонального відділення АМУ.

– На останньому засіданні Ради регіонів з уст Президента та Прем’єр-міністра прозвучали дуже оптимістичні висловлювання про долю реформи, – вважає він. – Вони вчергове наголосили, що Децентралізаційна реформа є найуспішнішою і системною. Однак, темпи не витримуються. Станом на сьогодні вже мав готуватися другий етап реформи: зміни до Конституції України та до закону про адміністративно-територіальні одиниці. Зараз адміністративно-територіальними одиницями залишаються місто, селище, село, але не ОТГ.

Пан Олег наголосив, що при цьому межі областей ніхто чіпати не збирається й не буде цього робити, оскільки вони в нинішніх межах цілком відповідають європейському устрою. Змінитися можуть лише райони – вони укрупняться, оскільки вже не буде потреби в адмініструванні на районному рівні.

За думку Олега Лукші, ключову роль в такій ситуації буде відігравати перспективний план створення спроможних територіальних громад у Закарпатській області. До слова, в останньому проекті перспективного плану було передбачено трохи більше 50 ОТГ на території Закарпаття.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини