69015
20:32 16.112018

У Берегові вшановано пам'ять науковця зі світовим ім’ям та проведено форум аграріїв

Життя 3181

Наприкінці робочого тижня виконуючий повноваження голови  Закарпатської облради Йосип Борто взяв участь в урочистостях, присвячених Всесвітньому дню науки, а також у регіональному засіданні  місцевих підприємців, що відбулися у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Спочатку на території вишу, що в Берегові, урочисто відкрили погруддя колишньому ректору вузу та першому керівнику науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора – професору Йосипу Сікурі.

Науковий внесок талановитого закарпатця у розвиток вітчизняної науки, у галузі біології, передусім свідчать про його працьовитість та невтомність як дослідника. Віддаючи шану науковцю, проведена конференція, на якій згадували життєвий шлях професора та піднімали актуальні питання сучасної науки, зокрема, генетичної модифікації у рослинництві та питання наукової етики. У роботі наукової конференції взяли участь науковці із вузів України, Угорщини, Словаччини та Румунії.

Підкреслювалося, що у біографії нашого співвітчизника, ім’я якого відомо далеко за межами краю, є чимало вражаючих фактів. Зокрема, він організував та взяв участь у 157 науково-дослідницьких експедиціях, займався дослідженням флори Балкан та тропічних пралісів Південної Америки. В Інституті клітинної біології та генетичної інженерії НАН України створив науковий гербарій, який нараховує 30 тисяч зразків та нині має величезну наукову цінність для вивчення інтродукованих видів рослин. Крім цього, в інституті заснував насіннєвий банк квіткових рослин світової флори, в якому зібрано понад 5 тисяч екземплярів. Відтак, за свою плідну багатолітню науково-дослідницьку та освітню роботу, за досягнення у розвитку вищої освіти угорців Закарпаття, Й.Сікура був нагороджений офіцерським хрестом-орденом Угорщини «За заслуги».

У своїй промові ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, депутат обласної ради Ілдіко Орос відзначила вагомий внесок професора у розвиток вишу, зокрема, пожвавлення науково-дослідної роботи з метою виховання власних кадрів. За його ініціативи і за активної участі закладено ботанічний сад інституту у селі Береги, якому від нині присвоєно ім’я професора Йосипа Сікури.

Далі відбулося спільне засідання аграріїв регіону, яке організував Закарпатський обласний благодійний фонд – «Про Агрікультура Карпатіка». Тут присутні підбили підсумки року та обговорили плани на майбутнє. Зазначалося, що благодійний фонд разом із Закарпатським об’єднанням підприємців, допомагають охочим закарпатцям започатковувати та розвивати власний бізнес у сферах сільського господарства, туризму та підприємництва. До цієї благородної справи залучені також фахівці «Благодійного фонду Закарпатського центру економічного розвитку «Егана Еде», який працює в області понад 2 роки та допоміг 3,5 тисячам закарпатців стати беніфіціарами різноманітних програм і розпочати власний бізнес.

На форумі підприємці, які скористалися такою можливістю, розповідали про свої досягнення. Сфера їх діяльності охоплює різні галузі господарювання: бджільництво, садівництво, виноградарство та рослинництво.

Виступаючи перед учасниками зібрання Йосип Борто зауважив: «Закарпатська область, особливо її рівнина, здавна славиться своїми родючими землями та високими врожаями. Тут дружньо та у гармонії проживають працьовиті люди, які поважають традиції своїх предків-землеробів та примножують їх своєю копіткою працею. Відрадно, що нині є організації, які допомагають трудолюбивим закарпатцям розвинути свої можливості в агробізнесі, а декому, не вагаючись, розпочати новий. Така допомога насамперед сприяє тому, щоб мешканці Закарпаття мали змогу залишатися та досягати успіху на рідній землі, і не шукати заробітки за кордоном. Нині ми бачимо, як спільними зусиллями можна досягнути вагомих результатів у розвитку різних сфер господарювання та покращити добробут населення. Переконаний, що розвиваючи агробізнес, тут у нашому краї, ми щодня вносимо вагомий вклад у розвиток  нашої держави».

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини