68978
17:49 16.112018

Грайливе, ароматне та запальне – молоде вино фестивалю «Закарпатське божоле» скликає на гостину! ФОТО, ВІДЕО

Життя 13353

П’янка та ароматна – осінь на Закарпатті асоціюється із таким довгоочікуваним та вже традиційним фестивалем молодого вина “Закарпатське божоле”. 

Цьогорічний фестиваль вина в Ужгороді з нетерпінням чекали багато його шанувальників. У дійстві брали участь як старі досвідчені винороби, котрі вже неодноразово пригощали краян цим смачним напоєм, так і молоді винороби, які внесли у свято неповторний шарм і запал.

Відкриття свята вже традиційно відбулося в стародавніх винних підвалах Совине гніздо, що на вулиці Ракоці.

– Свято молодого вина Beaujolais Nouveau відзначають у Франції та інших країнах світу щорічно, в третій четвер листопада в знак збору нового врожаю. Закарпаття – наче маленька Франція. Тож уже водинадцяте ми долучаємося до цієї прекрасної традиції, – розповідає організатор свята, голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач. – На цьогорічному святі свою продукцію представляють близько 35 виноробів майже з усіх куточків Закарпаття. Один учасник із Львівщини. На фестивалі дійсно багато якісного вина. Кожен винороб привіз з кілька десятків видів своє продукції. Вхід на фестиваль безкоштовний. Представлена у нас також перша офіційна палинчарня – для любителей фруктових дистилятів. Це дійсно якісна палинка, яку можна продегустувати. Також на святі традиційно представлені медові напої, продукти бджільництва, сири.

Винороби, описуючи якості молодого, вина сміються: “Молоде вино, як молоде дівча – грайливе, запальне і непередбачуване…” Воно унікальне за своїми смаковими та цілющими властивостями.

Не зважаючи на те, що свято тільки почалося – людей вже вдосталь. Усі гуртом куштують, хвалять, купують. В черзі до молодого винороба Руслана Ороса із села Дерцен – черга. Чоловік розповідає, що виноробством займається майже 15 років. Виготовляє сухі та десертні вина. А ще має розсадник для саджанців.

 

– Беру участь у багатьох фестивалях, як в Україні, так і за кордоном. Зі своїми винами бував вже і в Словаччині, Угорщині. У Будапешті на міжнародному форумі мої вина оцінили досить гарно, тож пишаюся цим, – розповідає винороб. –  У своєму розсаднику вирощую 110 сортів столового винограду, а також кілька сортів винних. Цьогоріч на фестивалі представляю кілька видів молодого вина: “Мускат Голодриги”, “Совіньйон блан”, “Шардоне” “Піно-нуар”. А ще – витримані вина та минулорічні.

Знані винороби на святі охоче поділилися секретами розпізнання дійсно натурального вина. Кажуть, по келиху повинен стікати густий сік – гліцерин, такий сік дає лише виноградна кісточка. Якщо цього нема, то вино розбавлене водою. А ще натуральне вино зверху має дещо темніший шар, ніж усередині. А найголовніше – від доброго вина ніколи не болітиме голова.

Нагадаємо, що програма фестивалю “Закарпатське божоле” дійсно дуже насичена. У суботу та неділю, 17-18 листопада, на відвідувачів чекатиме виступ музичних гуртів – “Рокаш”, “Анця” та “Чаламада”. А також благодійний “Винний аукціон”, фотозона. Ну і найголовніше – кілька десятків сортів молодого вина. Тож гайда куштувати!

Христина БІКЛЯН

Відео: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах