6797
09:48 30.052016

Почесними громадянами Перечина стали ветерани футболу.ФОТО

Життя 2296

29 травня під час урочистостей з нагоди 617-ої річниці Дня Перечина були оголошені імена двох Почесних громадян м.Перечин. Ними стали ветерани футболу Сусла Юрій Федорович та Гаваші Андрій Андрійович. Секретар Перечинської міської ради Олеся Вовканич-Белеканич зачитала рішення Перечинської міськради про присвоєння Почесного звання «Почесний громадянин м.Перечин 2016 року» на святковій сцені, на якій були і новоспечені Почесні громадяни. Пан Сусла та пан Гаваші звернулися до присутніх з вітальними словами та словами вдячності. Міський голова Іван Погоріляк вручив їм відповідні відзнаки.

День Перечина 136

У коментарі кореспонденту «Карпатського об’єктива» мер зауважив, що оприлюднювати ім’я Почесного громадянина Перечина на День міста стало доброю традицією, яка бере свій початок з 2004 року. Депутати міської ради щороку шляхом голосуванням визначають імена тих перечинців, які, на їхню думку, гідні цього почесного звання. У різні роки цей титул було присвоєно 15, серед яких відомі лікарі, митці, педагоги, громадські діячі.

Довідка

Юрій Федорович Сусла (народився 5 лютого1934 року в Перечині) – колишній футболіст, воротар, виступав за такі клуби: «Спартак» (Ужгород) , СКА (Львів) , ЦСКА (Москва)  і «Карпати» (Львів) . Працює тренером у СДЮШОР «Карпати» (Львів). Серед його вихованців Віталій Постранський, Олег Венчак, Микола Сич, Руслан Забранський і Богдан Шуст.

Гаваші Андрій Андрійович (народився 24 лютого 1939 р., Унгвар, Угорщина) – колишній український і радянський футболіст та спортивний діяч. Виступав за другу збірну СРСР. Увійшов до символічної збірної Закарпаття усіх часів. Володар почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури України». 25 років жив і працював у Перечині.

Свою ігрову кар’єру розпочав у юнацькій команді «Спартак» (Ужгород) . 1959 р. разом зі своїми одноклубниками Турянчиком та Сабо переїхав до столиці України. Став найуспішнішим у кар’єрі воротаря. Замінивши на останньому рубежі травмованого основного кіпера команди Макарова, продемонстрував надійну і впевнену гру, чим привернув до себе увагу тренерів збірної СРСР, яка тоді почала підготовку до Кубку Європи. 1959 р. Гаваші зайняв шосте місце серед лауреатів щорічної нагороди Футболіст року в Україні. Згодом потрапив до списків кандидатів збірної СРСР. Ігрову кар’єру завершив 1961 р. Після того працював заввідділом молоді та спорту Перечинської РДА. Найяскравіша життєва сторінка в житті Андрія Гаваші — 12 років на посаді голови Федерації футболу Закарпаття (19952006), був 10 років делегатом Федерації футболу України на матчах вищої і прем’єр-ліги країни, а також членом виконкому ФФУ, в якій виконував обов’язки заступника голови комітету із зв’язків із регіонами (курирував західні області).

Тетяна Грицищук, фото автора

День Перечина 133

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах