67954
13:40 6.112018

На Закарпатті масово скуповують горіхи

Життя 4679

Горіхові “метелики” на ринках Іршавщини коштують до 120-ти грн.

Пізня осінь – сезон здачі горіхів заготівельникам. Ціни постійно змінюються. Однак в середньому чищені ядра коштують 100-120 грн/кг. Другий і третій сорт значно дешевше – 60-80 грн/кг.

Втім для закарпатців, особливо жителів сіл, які мають власні горіхові плантації – їх здача неабияка фінансова підтримка для родинного бюджету. Щодо заготівельників, то вони переважно їздять краєм у пошуках кращих горіхів.

За день в середньому можуть скупити до 10-и мішків вагою 300-400 кг. Цьогоріч, зізнаються горіхові “скупщики”, найкраще вродило на Хустщині. Натомість Іршавщина втратила до 70% врожаю через стихійний градобій та кілька потужних вітроломів, які трапились тут на початку літа. Подальша доля горіхів, кажуть, вивіз закордон, де вартість їх у кілька разів вища.

Закарпатка, яка проживає у Празі – Крістіна Данканич, спеціально зафіксувала ціну горіхів в одній з популярних мереж магазинів. Так за 200 гр. чищених горіхв просять трохи більше 100-а гривень. Таким чином кілограм вартує понад півтисячі. Навіть нечищені горіхи коштують втричі дорожче. За словами закарпатки – більшість горіхового товару надходить саме з України. В інших мережах магазинів ціни на “українські” горіхи значно вищі.

Юрій ПАВЛИШИНЕЦЬ

pershij.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах