67336
12:34 29.102018

У Берегові вручили сертифікати випускникам мовних курсів

Життя 4247

У п’ятницю, 26 жовтня, у атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ в урочистій атмосфері відбулося вручення сертифікатів слухачам курсів з вивчення угорської мови. Такі курси проводять вже вп’яте і зараз бажання вивчати угорську мову виявило 3997 закарпатців. Студенти проходили навчання у 209 групах, 11 районах та 41 населеному пункті області.

Так, 2344 слухачів успішно склали усний та письмовий екзамен і змогли отримати свої сертифікати. На урочистості до стін інституту звісно прибули не всі випускники курсів, адже таку велику кількість просто не було б де розмістити, тому замість них сертифікати отримали їхні викладачі, які потім і передадуть документи новим власникам.

Наталія Вароді, директор Навчально-консультаційного центру ЗУІ розповіла, що з 1 червня 2018 року розпочали проведення інтенсивного курсу для рівня В1, який відвідували 1305 закарпатців у 23 населених пунктах області. Протягом 100 годинного курсу з ними займалося 48 педагогів, які доклали всіх зусиль задля позитивного результату: «Ми щиро вдячні, що стільки людей вірять та довіряють нам і саме завдяки нашій допомозі прагнуть освоїти невідому для себе мову».

Мігай Беке, консул дипломатичної установи Угорщини у місті Берегово, звернувся до присутніх випускників зі словами привітання та радості від того, що такий проект провели та здійснили саме на Закарпатті.

«Я теж вивчав мови, вільно можу розмовляти на 5-6, адже щиро вважаю приказку правдивою: «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина». Якщо я пізнаю якусь нову мову, то це не тільки означатиме, що я не розгублюся в світі і зможу купити собі шматок хліба чи квиток на поїзд, а й відкриє для мене нову культуру», – зауважив пан консул.

Шандор Етвеш, співробітник офісу уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежо зачитав слова звернення від угорського високопосадовця: «Сьогодні це святкова подія, адже є кого святкувати – святкуємо вас, тих хто не шкодуючи витраченого часу і енергії вирішили вивчати угорську мову, яка на думку багатьох вчених є однією з найважчих мов світу. Таке ваше рішення саме по собі недостатнє для святкування, адже можна було б тільки вшанувати. Але враховуючи велике штучне напруження між нашими країнами вашу працьовитість та бажання вчитись дійсно потрібно святкувати. Ви вибудовуєте місток між нашими націями та показуєте, що зруйнувати страхи та упередження можна тільки шляхом глибшого пізнання».

Привітала випускників й Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

«Вам вдалося здолати у собі ту стіну, яка заважає вчитися. Вітаю вас, переможців, адже ви довели це до кінця. Ви стали багатшими на одну мову, а кожна мова відкриває новий світогляд. В кожній мові є якісь свої граматичні та словесні повороти, які використовують тільки так і не інакше. До прикладу, в угорській мові сніг «впав», а в українській «випав», машину угорці «запалюють», відповідно українці «заводять» – це показує іншу логіку мови. Чим більше мов ви знатимете, тим більше знатимете про оточуючий світ», – розповіла Ілдика Орос.

Відтак, Шандор Етвеш та Мігай Беке вручили заслужені сертифікати понад 2300 закарпатцям, які вдало склали іспити та отримали документ про відповідний рівень знання угорської мови.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах