67292
20:39 28.102018

У Перечині готуються поминати померлих: чи прислухаються віряни до закликів церкви?

Життя 8689

1 листопада на Західній Україні вшановують пам’ять померлих. Християни різних конфесій за традицією відвідують могили родичів, священики відправляють панахиди, а люди запалюють свічки, лампадки. Перед цим поминальним днем на кладовищах кипить робота: люди прибирають могили, прикрашають квітами та вінками.

Декілька років тому греко-католицька церква закликала вірян не носити пластик на цвинтарі і не прикрашати штучними квітами та вінками могили родичів. Священики регулярно проводять з прихожанами роз’яснювальну роботу про екологічну шкоду.

Церковників підтримали комунальники та екологи. Бо, кажуть, якщо в містах пластикові вінки з кладовищ вивозять на смітник, то в селах їх просто спалюють. А спалювати пластик ні в якому разі не можна. Тому що канцерогени дуже високі, і це дуже шкідливо людям, і впливає негативно на довкілля. Також не можна ці вінки закопувати, зауважують фахівці, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» вирішила дізнатися: чи прислухаються люди до закликів церкви і яку цвинтарну атрибутику купують.

З середини жовтня на Закарпатті суттєво збільшилася кількість торгових точок з цвинтарною продукцією. Серед продавців сезонної торгівлі багато підлітків та пенсіонерів. Для них це нагода підзаробити: купив дешевше, продав дорожче – прибуток поставив у кишеню. За кожним рогом і посеред вулиці продають свічки, лампадки, які є головним символом поминання, вінки, штучні та живі квіти, зокрема хризантеми у горщиках. Люди купують ці речі заздалегідь, аби відвідати могили рідних і вшанувати їхню пам’ять.

Заклик церкви побожні закарпатці ігнорують

Пластикової цвинтарної атрибутики на ринках, у магазинах, на одноразових торгових точках дуже багато. Попит на неї є. Заклик церкви не нести на кладовище штучні квіти побожні закарпатці ігнорують.

– До церкви ходжу, чула, що піп казав не нести на могили штучні квіти і вінки, а лише живі, – зізналася моя співрозмовниця з Перечина 70-річна Олена Василівна. – У мене могил багато, відвідую двічі на рік: навесні та восени. Могили прибираю, купую невеликі штучні вінки, свічки. Наламаю хризантем, поставлю у пляшку з водою. Вони зів’януть за два тижні, а вінок буде до весни. Після Великодня заміню вицвілий вінок на новий, поставлю нарциси.

Чимало перечинців такої ж думки, як пані Олена. Кажуть: дешевше купити вінок, як квіти. Одна хризантема коштує 20 грн., на могилу треба поставити букет бодай з чотирьох квіток. А це 80 грн. Живі квіти слугуватимуть до перших морозів, а штучні і зиму переживуть.

Роби, як всі.. аби люди не сміялися

Декілька перечинців зізналися, що живуть за принципом: як громада, так і баба.

– Пішла на базар по капусту, бо час квасити. Зустріла сусідку, одну, другу, куму, колишню колегу. Питають: а ти, Маньо, ще не купила вінці? І давай розказувати, скільки грошей уже витратили на вінки. Та що маю робити? Не хочу, аби висміяли мене люди і щоб не вказували на мене перстом: Маня сяка-така, не боїться Бога, не шанує предків і не думає, що мертві усе видять, а може така бідна, що не має грошей купити вінок на могилу матері, вітцьові, дідові та бабі? Як би не було скрутно, бо тієї пенсії так мало, але куплю, запалю свічки, помолюся за їх упокій, бо були справді файними людьми і заслужили шани і на тому світі, – баба Марія не стримувала емоцій.

Слово священика – закон

– На могилах предків попораяв ще тиждень тому. Куплю тільки хризантеми у горщиках і свічки. Священик казав, що за упокій померлих треба молитися, тому я піду на кладовище 1 листопада і помолюсь за упокій своїх родичів, нехай спочивають з миром, запалю свічки пам’яті, а також візьму участь у загальній панахиді, бо чимало знайомих перечинців, з якими працював, пив каву, віддали Богові душу, – поділився планами пан Іван.

Купують скромну та дешеву продукцію

Вибір цвинтарної атрибутики у Перечині – чималий. На різний гаманець. Та гроші – одна з домінуючих тем сьогодення: зарплати, пенсії малі, а ціни – високі. Продавці вінків та свічок заспокоюють: ціни протягом року не так і «виросли». На пару гривень. Натомість вони не приховують факту, що люди з кожним роком менше купують вінків та квітів, свічок, обираючи дешевші, скромні.

Надія Василиха виготовляє цвинтарні вінки декілька років поспіль. В Ужгороді купує каркаси для вінків, заготовки: штучні квіти, листочки, хвою. Каже, що гуртовики щороку підвищують ціни на заготовки, тому мусить і вона підвищувати ціни, аби мати бодай якийсь прибуток.

Торік я готувала матеріал про пані Надію для «Карпатського об’єктива». Тому не повторюватимуся. Скажу, що у 2017 році Василихи продавали у своєму магазині «Газети» власноруч зроблені вінки за ціною від 25 до 200 грн. Тепер – від 30 до 270.

– Торгівля слабка, люди приходять, прицінюються, чекають зарплату. В основному купують вінки вартістю до сто гривень, звичайні свічки, лампадки не дуже йдуть – люди намагаються зекономити на всьому, – коментує ситуацію Надя.

… А квітів живих залишилося мало

Гвоздики та хризантеми – популярні цвинтарні квіти. Тепер сезон хризантем. Продають їх поштучно і у горщиках. Ціна залежить від пишності. Торік хризантеми у вазоні стартували від 30 гривень. Тепер – від 50.

У неділю 28 жовтня на ринку в райцентрі Турянщини хризантеми у горщиках від учора зросли у ціні на десятку-двадцятку:

– Такий вазон, і навіть пишніший, вчора продавав по 50 грн., сьогодні – по 60. А ось той, більший з середніми бордовими квітками вчора продавав за сотню, сьогодні – за 120 грн. Причина в тому, що цього року квіток менше. Сьогодні в Ужгороді не було з чого обирати. Вирощують їх у селах Іршавського, Виноградівського районів. Люди масово виїжджають на заробітки за кордон, тому квітникарів залишилося мало, а квітів ще менше, – пояснив ситуацію продавець Євген.

*** 1 листопада на центральному цвинтарі Перечина відбудеться загальний парастас. Греко-католицька парафія Святого Миколая розпочне о 14.30.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах