67231
11:48 27.102018

Його полотна надихають: у Хусті відкрилася ювілейна виставка Мар'яна Багнія. ФОТО

Життя 6584

Його полотна – це мандрівка в простір краси й кольору. Вони надихають, змушують задуматися, оглянутися назад – зробити  екскурс в минуле, а часом, навпаки, сміливо зазирнути в майбутнє, пофантазувати.

Художник Мар’ян Багній добре відомий не тільки в Хусті, на теренах Закарпаття, але й за кордоном. Учасник міжнародних пленерів, член народного творчого об`єднання “Митець Верховини”, він постійно в творчому пошуку та розвитку. Його полотна прикрашають не лишень українські оселі, але й чимало приватних колекцій по всьому світу. Краяни неймовірно пишаються талановитим земляком. Хоча родом Мар’ян Багній із Львівщини, однак як митець утвердився на Срібній Землі, а саме в місті над Тисою. Каже, потяг до творчості є родинним: живописом займалися брати, тому й сам з дитинства у мистецтві. Закінчивши Стрийське вище художнє училище за фахом “Художнє ковальство”, а згодом опанувавши художню кераміку, працював художником на керамічному заводі. Після його закриття повністю присвятив себе мистецтву. За спиною у нього багато виставок як в Україні, так і за її межами. Та особливими митець вважає саме ювілейні, бо це, як зауважує, певний підсумок пройденого етапу творчості й початок нового. А до всього нового Мар’ян Багній завжди відкритий.

Так, днями у Хустській міській картинній галереї митець представив ювілейну виставку з нагоди свого 70-річчя під назвою “Струни мого серця”. Експозиція зібрала друзів, родичів, колег по мистецькому цеху – приїхали навіть друзі-митці з Словаччини та Польщі. Завітали представники влади, всі ті, хто щиро захоплюється творчістю талановитого художника.

“Як скрипаль грає на струнах, так і я крізь своє серце пропускаю все побачене й виливаю на полотні. На цю виставку відібрав 96 робіт, невеличку, але, на мою думку, найкращу частину з творчого доробку. Протягом життя я працював у різних жанрах, останнім часом тяжію до філософських тем”, – поділився художник.

Вірною помічницею та надійною супутницею митця є кохана дружина Василина. Саме завдяки її турботі та підтримці митець не піддався життєвим випробуванням і продовжує тішити поціновувачів своїм мистецтвом.

“Поле живопису, де Мар’ян Багній посіяв свою зернину, є дуже рясним. Ми, тут присутні, вдячні йому за щедрі плоди творчості.  Дякуємо за те, що він ту зернину не тримав у долоні, а сіяв і сіятиме далі. Натхнення вам та добра”, – щиро бажали митцю гості.

А чудовим подарунком для винуватця події та всіх гостей став запальний танок від зразкового хореографічного ансамблю “Хустяночка” під керівництвом заслуженого працівника  культури України Ірини Гнепи та пісні у виконанні талановитої співачки Ребеки Мікаелі.

Триватиме виставка до 18 листопада, тож кожен бажаючий може навідатися до Хустської міської картинної галереї та сповна насолодитися творчістю неперевершеного Мар’яна Багнія.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах