6721
19:21 29.052016

Шити ризи непросто, але приємно, переконана Тетяна Бондарчук

Життя 11487

Майстриня з Хуста не просто малює голкою на тканині, вона виконує відповідальну й цікаву роботу – шиє різні наряди для служителів церков.

??????????????????????

З-під її вмілих рук виходять десятки ряс і риз. Хоч заняття талановитої кравчині не можна назвати легким, та в ньому вона знаходить справжню віддушину й радіє, що має нагоду втілювати в життя дитячі мрії.

Жінка, що «одягає» священиків

Тетяна Бондарчук може натхненного годинами розповідати про улюблену справу. Швачка добре знається на тонкощах ремесла, хоча в спеціальній майстерні для пошиття специфічного вбрання працює лише три роки.

– З церковним одягом фантазувати не можна. Потрібно чітко дотримуватися шаблонів, а точніше канонів. До речі, замовляють одяг як православні, так і греко-католицькі, римо-католицькі та протестантські духівники, – розповідає 45-річна жінка. – Найбільше подобається шити ризи, проте працюю і з рясами, підрясниками, підризниками, стихарями, головними уборами. Для вишивки є спеціальна машинка. Утім цим займається інша людина.

Як запевняє пані Тетяна, найважче в її роботі правильно зробити викрійку, а все інше – справа часу й техніки.

– Я швидко опанувала всі тонкощі. Хоча лише підрясників існує кілька видів. Треба добре знати, що саме і як саме шити. До речі, одяг для Папи Франциска виготовляє також українка – Галина Барщовська з міста Городок, що на Львівщині. Правда, живе вона наразі в Італії і працює в майстерні «Gamarelli», – каже хустська кравчиня.

Зі слів майстрині, сутану можна пошити за один день, проте із примірками робота розтягується в часі.

– Недарма кажуть, що треба сім разів відміряти і лише раз відрізати. У кравецькій справі поспішати не можна. Замовлення слід виконати якісно та бездоганно. Крім того, багато деталей доводиться робити вручну, – запевняє Тетяна Бондарчук.

??????????????????????

Шити почала в 4-му класі

Пані Тетяна з ножицями й нитками дружить з дитинства. Їй завжди подобалося самореалізовуватися через пошиття ексклюзивних речей.

– Відколи себе пам’ятаю, мене завжди вабило шиття. Звичайна голка здавалася чарівною паличкою. Першу річ пошила в 4-му класі. Це був, звісно, іграшковий одяг. Згодом удосконалювалася, самотужки опанувала машинку, яка була вдома (до речі, раніше її ніхто не використовував – не шили ні мама, ні бабуся, нині ж не хочуть шити й діти). А в часи моєї юності купити стильне вбрання було проблематично, та мені, як і кожній дівчині, хотілося мати щось елегантне в гардеробі. Отже… я почала чаклувати над тканиною сама. І мені це добре вдавалося. Згодом закінчила в Хусті училище, а в Києві – технологічний технікум. Майже завжди працювала у сфері легкої промисловості. Знаю, це моє покликання. І головне для мене в роботі не грошовий приз, а сам творчий процес, від якого отримую неабияке задоволення, – стверджує умілиця.

Між іншим, найменшою річчю, яку пошила Тетяна Бондарчук, була сукня для крихітної ляльки, що поміщалася в її долоню, а найбільшою… знову ж таки – ризи.

– Із крихітного неіграшкового вбрання маю в доробку сукню для дівчинки, яку «змайструвала» їй на один рік, а з більш габаритного – вечірні й весільні плаття. Наразі ж мені, оскільки працюю зі священиками, часом доводиться шити одяг дуже великих розмірів, адже між духівниками трапляються й високі, справді кремезні чоловіки. До речі, наряди для служителів церков хоч і однотипні, але насправді всі в чомусь різні, бо в кожен із них вкладено частинку мого власного серця й тих емоцій, які випромінює людина, що їх одягає, – розмірковує жінка.

Слід зазначити, що Тетяна Бондарчук – справді професіонал своєї справи, її вироби вражають акуратністю та витонченістю. І хоч запам’ятати всі елементи священицького дрес-коду не так уже й легко, кравчиня вправно відтворює кожну річ із усіма найтоншими деталями.

Марина АЛДОН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини