6691
19:16 28.052016

14 млн євро допоможуть розвинути природоохоронні території України

Життя 3596

У середині травня стартував шестирічний проект «Підтримка природоохоронних територій в Україні», націлений на покращення  ефективності управління природоохоронних територій та збереження їх екологічних цінностей. Проект фінансується німецьким Банком розвитку Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

b0eac15f-8e40-453e-be2f-2e96f4b30935

Проект реалізується Міністерством екології та природних ресурсів України в співпраці з Всесвітнім фондом природи WWF в Україні, Українським товариством охорони птахів, Франкфуртським зоологічним товариством та німецькою компанією AHT GROUP AG.

Запропонована географія проекту:

  1. Природний заповідник «Горгани»
  2. Карпатський біосферний заповідник
  3. Карпатський національний природний парк
  4. Національний природний парк «Синевир»
  5. Ужанський національний природний парк
  6. Верховинський національний природний парк
  7. Вижницький національний природний парк
  8. Яворівський національний природний парк

Під час проекту будуть розроблені плани розвитку відібраних природоохоронних територій, розбудована інфраструктура, а також забезпечене обладнання та проведена підготовка персоналу, необхідні для реалізації планів розвитку. Буде проведена велика інформаційна робота з місцевими жителями, щоб сприяти підтримці розвитку природоохоронних територій. Також планується залучати місцеве населення, яке проживає у межах відібраних природоохоронних територій або у безпосередній близькості до них, для участі в соціально-економічних заходах, в які планується інвестувати кошти. Географія проекту планується бути розширеною в інші регіони країни.

К.б.н. Богдан Проць, координатор WWF в Україні із природоохоронної роботи говорить: «Цей проект – це ковток свіжого повітря для природоохоронних територій України, які знаходяться вже протягом тривалого часу у депресивному стані. Він дає можливість підвищити увагу державних органів та громадськості до проблем збереження біорізноманіття, залучення місцевих громад до охорони природи та розвитку зеленого туризму. Крім цього, це унікальний шанс покращення ефективності функціонування природоохоронних об’єктів, повернення ентузіастів у природоохоронну справу та залучення бізнесу».

Багато хто може бути налаштований скептично – 14 млн. євро, черговий грант, який можна «розпилити». Але вдалося вибудувати такий механізм проекту, який на весь період роботи до 2022 р. гарантує не тільки його успішну реалізацію, але і сильний імунітет проти корупційних ризиків. Зокрема, буде залучатися електронна система публічних закупівель Prozorro, усі проектні кошти зберігатимуться в Німеччині, створюється система громадського моніторингу, аудит проводитиметься у Німеччині та інше.

WWF слідкуватиме за прозорістю та доцільністю використання коштів, відкрито звітуючи про свою частину роботи.

Наразі, проект знаходиться на початковій стадії: вже створено команду, формуються ключові завдання, готуються відповідні документи та налагоджуються зв’язки між учасниками. Команда проекту цілком розуміє, що природно-заповідні території потребують якнайшвидших рятівних  заходів, з метою забезпечення їх мінімального ефективного функціонування вже зараз.

Для довідки:

Українське товариство охорони птахів (ТОП) — національна громадська природоохоронна організація, заснована 1994 року як перша неурядова організація з охорони птахів в Україні. Нині Товариство є українським партнером BirdLife International — всесвітнього партнерства природоохоронних організацій.

birdlife.org.ua

Всесвітній фонд природи WWF – це одна з найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що має більше 5 млн прихильників по всьому світу, працюючи в понад 120 країн. Заснована у 1961 році. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина та природа будуть жити у гармонії.

ukraine.panda.org

KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) — німецький державний банк розвитку зі штаб-квартирою у Франкфурт-на-Майні. Заснований у 1948 році як складова частина Плану Маршалла. Сьогодні KfW є третім за величиною банком ФРН (після Deutsche Bank та Commerzbank). 80% його акцій належитьФедеральному уряду ФРН, решта 20% — федеральним землям ФРН.

www.kfw.de

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини