66001
09:43 14.102018

Весело та солодко: у Хусті стартував фестиваль меду та вина «Срібні джерела»

Життя 7035

13 жовтня у центрі міста над Тисою стартував уже традиційний для осені фестиваль меду та вина “Срібні джерела”. Започаткований чотири роки тому фест скликав до третьої столиці України кращих пасічників та виноробів Закарпаття, а також гостей із Львівщини, Івано-Франківщини, Полтавщини та Тернопільщини.

Організаторами свята виступили ГО “Хустська районна спілка пасічників “Нарцис” та Хустська міська рада, зокрема управління культури, молоді та спорту Хустської міської ради.

“Бджолярство і виноробство – давні галузі господарства, якими на Закарпатті займалися споконвіків. Можна навіть сказати, що вони закладені у наших генах. Фестиваль покликаний представити широкий асортимент продукції виноробства й бджільництва, популяризувати ці дарунки природи, однак звернути увагу й на проблеми у галузях”,  – поділився з “Карпатським об`єктивом” співорганізатор фестивалю, голова ГО “Хустська районна спілка пасічників “Нарцис”  Віктор Папп.

Уже першого дня фестиваль зібрав чимало відвідувачів. Хустяни та гості міста активно дегустували вина, ексклюзивні напої від закарпатських газдів, обирали продукцію бджільництва. А її тут було на будь-який смак і потребу: мед різного виду, прополіс, пилок, збрус, маточне молочко, медовуха, віск та свічки з нього, стільники й навіть медове мило.

Свою продукцію представляли цілими родинами. Так, Михайло Дівинець із хустського Велятина займається бджолярством більше 20 років. Каже, це родинна справа, що передалася у спадок від діда. За його спостереженнями, на цьогорічному ярмарку найбільше користується попитом збрус, мед з акації й різнотрав`я.

“Я бджоляр у другому поколінні. Різне бувало в житті, але “медову нитку” на собі не перервав. Наразі маю понад 150 сімей бджіл, три пасіки. Допомагає дружина. Зауважу, що мій батько у свої 83 роки теж має пасіку з 50 сімей, сам обслуговує і радіє з того, що ще має сили займатися справою усього життя”.

Вразив на фестивалі й широкий асортимент вишуканих сортів вин. Здебільшого “сонячні напої” представляють закарпатські  господарі. Приміром, винороб Віталій Муска із с.Минай Ужгородського району має виноградники на Берегівщині, звідки сам родом. Каже, ще змалку допомагав дідусеві робити вино, тому й не дивно, що в дорослому віці занявся саме виноробством. Зауважує: справа потребує працьовитих рук і, звісно, любові. Недарма є вислів:” Вино любить сонце і тінь ґазди, який кожен день за ним наглядає” .

Також на святі можна було придбати смачний сир, який чудово поєднується з винними напоями, скуштувати домашні смаколики і, звичайно ж, купити різні сувеніри та подарунки для друзів і близьких. І все це у супроводі чудових виступів від місцевих талантів.

Завтра ж фестиваль знову чекає на відвідувачів, а його кульмінацією стане церемонія нагородження у номінаціях “Кращий пасічник” та “Кращий винороб”. Розважатиме хустян та гостей міста заслужений народний ансамбль пісні і танцю України “Дарничанка” з Києва.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини