65563
12:12 9.102018

Медики Закарпаття розповіли про ситуацію із захворюваністю на ГРВІ та вакцинацію

Життя 2959

З початком осені та навчального року в Україні стартував сезон застудних захворювань, а з ними розпочинаються і розмови про грип.

Аби поінформувати про епідемічну ситуацію в області із представниками ЗМІ зустрілися головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк та завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Вікторія Тимчик.

За словами фахівців, з 1 жовтня 2018 року в Україні розпочався сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції, який триватиме до кінця травня 2019 року. Протягом сезону епідеміологи області будуть здійснювати статистичний моніторинг за кількістю громадян, що звернулися за медичною допомогою в заклади охорони здоров’я з приводу гострих респіраторних інфекцій, їх вікову структуру та оцінюватимуть інтенсивність епідемічного процесу в області.

– Грип – небезпечний і непередбачуваний. Шкода, яку заподіює грип відбувається навіть тоді, коли людина видужала. Часто навіть у період відновлення є ризик серцево-судинних захворювань, – розповідає Вікторія Тимчик. – За минулий сезон у 2017-2018 році до фахівців звернулося 108 тис. закарпатців. Летальних випадків від грипу у минулому сезоні в області зареєстровано не було.

За минулий тиждень (01.10.- 05.10.2018) зареєстровано 2401 звернення в заклади охорони здоров’я із ознаками респіраторних інфекцій. Показник захворюваності становить 190 на 100 тисяч населення та не перевищує епідемічний поріг.

Найвищі рівні захворюваності спостерігаються в Перечинському та Хустському районах та м.Ужгород, найменші – у Тячівському та Міжгірському районах. Найбільше звернень традиційно серед дітей, найвищі показники у віковій групі до 4 років – 654 на 100 тисяч дітей даної вікової групи та відповідно вони частіше потребували госпіталізації. Загальний відсоток госпіталізованих становить 4% (98 осіб).

Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у новому епідсезоні, є:

– вірус, подібний A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09;

– вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) ;

– вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Що стосується вакцин, то на епідемічний сезон 2018/2019 років для Північної півкулі ВООЗ були визначені очікувані штами вірусів грипу, які увійшли до складу вакцин. Наразі в Україні дозволені до використання дві вакцини проти грипу: ВАКСІГРИП ТЕТРА (чотирьохвалентна), виробництва Франції та Джі СІ Флю (трьохвалентна), виробництва Кореї.

В Україні ці вакцини мають з’явитися до кінця цього місяця, – зазначають медики. А відтак наголошують, що окрім вакцинації потрібно дотримуватися особистої гігієни (частіше мити руки), уникати багатолюдних місць, а якщо захворіли – залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

Як розповів головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк, потрібно розрізняти ГРВІ та грип. При грипі яскраво вираженим є інтоксикаційний синдром та катаральний синдром.

Різко підвищується температура до 40 градусів. Може проявлятися блювота, сильні головні болі та болі у м’язах. А при ГРВІ на першому місці все-таки катаральний синдром. Головна профілактика – це вакцинація.

За словами лікаря, традиційне лікування, яке виписують дільничні лікарі чи терапевти, зазвичай на ці види грипу не діє. Для лікування таких агрестивних штамів грипу є спеціальні препарати, такі як “Занамівір”, “Осельтамівір”. Тому різіні розрекламовані протигрипозні препарати не діють.

Якщо ви захворіли – звертайтеся до лікаря. Адже як грип, так і ГРВІ дають ускладнення. Наразі розроблений протокол лікування грипу, тож усі лікарі мають його дотримуватися. Утім, ваше здоров’я – у ваших руках. Тож, аби не захворіти немаловажливим є також дотримуватися правильного режиму праці, харчування, відпочинку та сну.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини