65490
09:13 9.102018

У Виноградові відзначили річницю Угорської революції

Життя 4270

У суботу, 6 жовтня, у парку Виноградівської ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. Жігмонда Перені провели традиційний поминальний захід, присвячений пам’яті мартирів Угорської революції 1848–1849 років. 6 жовтня – траурний день в історії Угорщини. Саме цього дня 169 років тому в румунському місті Арад були страчені 13 військових генералів, лідерів національно-визвольного руху проти Габсбургів, та близько 100 повстанців.

Перед будівлею школи біля пам’ятника барону Жігмонду Перені зібралося чимало люду – учні, їхні батьки, вчителі та гості. Серед них: Ласло Трочані, міністр юстиції Угорщини, Гойнолка Югас, депутат угорського парламенту, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегові, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, Йожеф Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Йожеф Резеш, керівник відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА, Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради.

Під час свого виступу Ласло Трочані розповів присутнім, що Закарпаття для нього особливо дороге, адже воно має давню історію й водночас показує багатогранність та проблеми Європи: «Тут протягом багатьох століть у мирі живуть угорці, українці, словаки, румуни. Це створює насичену етнічну картину регіону, що надає Закарпаттю своєрідного шарму. Мир, повага та взаєморозуміння є ключовими моментами для підтримання спокою в краї. Угорці Закарпаття завжди залишатимуться частиною угорської нації, і ми їх завжди будемо підтримувати! Навіть у нашому законодавстві зазначено, що ми повинні підтримувати етнічні угорські громади, котрі проживають поза межами Угорщини. Будь-який етнічний угорець, у якій країні він би не жив, має право на вільне користування рідною мовою, дотримання власних звичаїв та плекання культури».

Угорський високопосадовець додав, що серед 13 мартирів-генералів Угорської революції лише п’ять були угорцями, решта – вірмени, серби, хорвати, німці та австрійці. Це також показує, яку велику роль відігравали представники інших національностей в історії Угорщини: «Ми дотепер вважаємо, що поліетнічність збагачує нашу націю. Звісно, ми не можемо нав’язати таку точку зору й іншим націям, але є міжнародні та європейські норми, які гарантують мовні й культурні права представникам національних меншин. Їх потрібно дотримуватися».

Міністр юстиції Угорщини звернувся й до присутніх на заході представників української влади: «Якщо представники різних національностей, що проживають на території вашої держави, і надалі матимуть право на самовираження, це лише зміцнить та збагатить Україну. Надайте їм таку можливість».

У свою чергу, Віктор Мікулін висловив глибоку шану героям Угорської революції, які ціною свого життя відстоювали прагнення угорців до демократії, свободи та незалежності.

«На важкому шляху становлення демократичних інституцій в Україні, що відбувається на тлі військової агресії, постаті 13 генералів революції становлять для нас яскравий приклад сили людського духу та відданості демократичним ідеалам, який ми маємо наслідувати в сучасному світі. Я переконаний, що зберігаючи таку історичну пам’ять, багатонаціональне Закарпаття продовжить вікові традиції демократичного розвитку, толерантності, житиме в мирі та злагоді», – констатував заступник голови Закарпатської ОДА.

Василь Брензович зауважив, що сьогодні фактично закінчився той час, коли Україна та її законодавство захищали права на освіту, рідну мову та культурну спадщину національних меншин.

«Прийняття освітнього закону, який дозволяє навчання мовами національних меншин лише в початковій школі, мовного закону, згідно з яким використання рідної мови можливе лише в приватному житті, упереджене ставлення до представників угорської нацменшини, які отримали допомогу на розвиток своїх селянських господарств, показують, що політика України щодо національних меншин радикально змінилася. І ця зміна сильно впливатиме й на угорську громаду Закарпаття. Я переконаний, що закони, прийняті останнім часом, суперечать Конституції України, її міжнародним зобов’язанням і договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорською Республікою», – наголосив Василь Брензович.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» також додав, що сьогодення та майбутнє будь-якої нації залежать від її геополітичного становища: «Якщо дивитися на угорську історію протягом останніх 1000 років, то можна побачити, що один жалобний день іде за іншим. Проте нація не розпалася, держава вистояла, стала на ноги і змогла стати частиною європейської спільноти».

Після урочистих промов та концертної програми школярів гості поклали вінки до пам’ятника Жігмонду Перені, таким чином ушанувавши пам’ять мартирів Угорської революції 1848–1849 років.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах