64969
15:40 2.102018

Оцінку впливу на довкілля та її наближення до європейських стандартів обговорили в Ужгороді

Життя 4213

Сьогодні, 2 жовтня провели брифінг присвячений темі охорони навколишнього середовища.

Сергій Рішко, директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА розповів про чергові кроки, зроблені українським парламентом з метою наближення до європейських стандартів, зокрема контролю ступеня забруднення навколишнього природного середовища та забезпечення права громадян на безпечне довкілля.

18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля». Загалом під ним розуміють систему заходів перед початком планованої діяльності, яка передбачає підготовку суб’єктами господарювання, органами державної влади та органами місцевого самоврядування звіту з оцінки впливу на довкілля, проведення громадського обговорення, аналізу отриманої у звіті інформації та надання висновку з оцінки впливу на довкілля уповноваженим органом.

Законом передбачено понад 100 різновидів об’єктів діяльності, які перед початком своєї роботи повинні пройти процедуру оцінки впливу на довкілля. Закон розділяє їх на дві категорії: одним висновок надає Міністерство екології та природних ресурсів України, іншим – уповноважений територіальний орган, на Закарпатті це Департамент екології та природних ресурсів ОДА. Важливо, що суб’єкти господарювання, які належать до другої категорії можуть подавати заявку на отримання висновку як до територіального органу, так і до центрального органу. Такий висновок стає для підприємств одним із основних документів з екологічних питань.

Так, до першої категорії відносять об’єкти, що мають суттєвий вплив на навколишнє середовище: нафтопереробні та газопереробні заводи, теплові та атомні електростанції, установки для виробництва або збагачення ядерного палива, чорну та кольорову металургію, споруди з виробництва та переробки азбесту, хімічне виробництво, будівництво аеропортів, магістралей, автомобільних доріг. До другої категорії зарахували сільськогосподарське та лісогосподарське освоєння, видобувну промисловість, навіть масове вирощування птиці (40 тисяч і більше) та великої рогатої худоби (понад 1000 одиниць).

Цікавою частиною закону є посилення впливу громадськості і місцевого населення при прийнятті рішень щодо запланованої діяльності. Також, законом збільшено перелік об’єктів підвищеної екологічної небезпеки.

На сьогоднішній день департаментом екології розглянуто 30 повідомлень про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. З них 10 відхилено у зв’язку з неврахуванням вимог нормативно-правових актів, що регулюють питання оцінки впливу на довкілля, а 3 погоджено – ужгородському водоканалу на добування питної води на водозаборі «Минай», на видобування природнього газу у Великоберезнянському районі та питної води у місті Виноградів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах