63251
13:55 11.092018

У Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ офіційно стартував новий навчальний рік. ФОТО, ВІДЕО

Життя 3904

10 вересня в реформатській церкві міста Берегова урочисто відкрили новий навчальний рік Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Традиційно всі студенти вузу разом з батьками й гостями зібралися в будівлі церкви, щоб на власні очі побачити, як першокурсники складатимуть присягу та зроблять свої наступні кроки стежкою знань.

Незмінним залишився початок святкування – прапороносці в костюмах епохи куруців внесли історичні стяги Закарпаття, після чого прозвучала національна молитва угорців та гімн інституту.

Привітати цьогорічних першокурсників прийшли Жолт Шем’єн, віце-прем’єр-міністр Угорщини, Міклош Шестак, уповноважений уряду Угорщини з питань розвитку програм у Карпатському регіоні, Ерно Кешкень, посол Угорщини в Україні, Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА, депутати обласної, місцевих та районних рад.

Урочистою промовою відкрила захід Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Вона розповіла присутнім про успіхи закладу протягом минулого навчального року, участь студентів у громадському й культурному житті, численні конференції, виставки та безліч курсів, проведених у стінах вузу.

«Ми розпочинаємо новий навчальний рік і за традицією посвячуємо наших першокурсників у «громадян інституту». Мушу висловити похвалу, адже всі вони успішно пройшли зовнішнє тестування, отримали необхідну кількість балів та вступили до нашого навчального закладу. ЗНО – складна справа, адже діти з угорськомовних родин повинні складати іспити українською мовою. Бажаю вам щодня шукати «маленькі радощі життя», з гідністю долати будь-які невдачі та завжди прагнути до вияву індивідуальності», – зазначила пані Ілдика.

Додамо, що навчальний рік у вузі розпочали 1420 студентів, а викладатимуть для них понад 150 педагогів.

Присутній на урочистостях Геннадій Москаль зачитав лист від міністра освіти та науки України Лілії Гриневич, у якому вона привітала студентів і викладачів з початком нового навчального року. Від себе губернатор побажав студентам успіху та оптимізму й висловив сподівання щодо продовження плідної співпраці Закарпаття та Угорщини.

Під час урочистостей відбулося вручення премії імені Ракоці, започаткованої у 2014 році. Її можуть отримати особистості, які зробили значний внесок у розвиток угорськомовної освіти Закарпаття. Цьогоріч премію вручили Жолту Шем’єну, віце-прем’єр-міністру Угорщини, та Ілоні Ваш, директору благодійного фонду Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Жолт Шем’єн подякував за нагороду та, знаходячись у стінах церкви, провів паралель з національної політикою Угорщини, яка засновується на християнських цінностях: «Наша ціль – покращення рівня життя угорської громади, де б вона не проживала. Якщо зникне хоч одна така громада, самої нації з часом не стане. Саме тому уряд Угорщини активно підтримує розвиток освітньої сфери Закарпаття, від садочків до вищих навчальних закладів».

Політик не оминув і питання порушення прав угорців краю освітнім законом: «Якщо Україна хоче стати членом ЄС, то має дотримуватися певних правил, наприклад, того, що набуті права не можна просто так відібрати».

У своєму виступі Василь Брензович наголосив на важливості Закарпатського угорського інституту, яку підкреслює постійна присутність на урочистих заходах високоповажних політиків і міністрів.

«Питання цінностей для Європи та угорської громади загалом є важливим, а те, що ми сьогодні, та й щороку, проводимо цей захід у стінах церкви показує нашу відданість християнським ідеалам. Саме тому в сучасному світі, де цінності дедалі більше нівелюються, велике значення має збереження інститутів, які є прихильниками старих традицій, таких як Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ», – наголосив голова ГО «ТУКЗ – КМКС».

Василь Брензович звернувся й до першокурсників: «Дякую вам за те, що обрали саме наш навчальний заклад. Перед вами зараз непростий шлях, але завжди пам’ятайте про те, що саме ви і є майбутнім для всіх нас. Тож бажаю вам сили та витримки».

У рамках святкування відбулася посвята першокурсників у студенти, а вітали їх рукостисканнями Ілдика Орос та Василь Брензович.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах