63079
12:26 9.092018

Нове започаткування на Закарпатті від угорськомовного педагогічного товариства

Життя 2960

Цьогоріч знову урочисто розпочали новий навчальний рік усі заклади освіти, які навчають закарпатських дітей угорською мовою.

В атріумі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ зібралися вчителі та директори для відзначення початку нового 2018/2019 навчального року. Ідея та започаткування нової традиції серед педагогів належить Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству.

Ілдико Орос щиросердечно привітала колег-учителів із початком нового навчального року. У промові пані ректор провела глибокий аналіз минулого року, оцінила досягнення педагогічної спільноти, розповіла про результати чи, точніше кажучи, за словами голови педагогічного товариства, безрезультатність співпраці з Міністерством освіти і науки України. «Досягнення результативності у вивченні української мови не може відбуватися за рахунок зменшення годин на інші навчальні предмети», – підкреслила Ілдико Орос. Вона також проаналізувала подвійні стандарти, які застосовуються до угорськомовних учнів та студентів-іноземців зокрема. Проблема відсутності підручників також не залишилася поза увагою. Цього навчального року до шкіл вони надійдуть приблизно в листопаді, а на угорську будуть перекладені та з’являться в дітей у кращому випадку, за словами пані Ілдико, у другому семестрі навчального року. «Але незважаючи на цю проблему, нам не заперечують у використанні підручників з Угорщини, як це роблять уже протягом багатьох років у словацькій школі, чим знову підкреслюють наявність подвійних стандартів». Ілдико Орос зазначила також, що протягом минулого року за спільною з урядом Угорщини програмою на першому етапі було відремонтовано й оновлено 8 дошкільних навчальних закладів, ще 9 чекають на урочисте відкриття. Під час другого етапу програми почнуть реконструкцію та оновлення в 15 садках. До того ж придбано 9 приміщень у населених пунктах, де дотепер не було угорськомовного виховного закладу або в ньому недостатньо місця. Кожен заклад отримав пакет методичного забезпечення й техніки для роботи. Проведено велику роботу в 9 закладах освіти, де замінено покрівлю, вікна, опалення, облаштовано спортивний майданчик та інше. Ще ряд закладів чекають на оновлення в рамках цієї програми. Підбиваючи підсумки минулого року, пані ректор побажала міцності духу та плідної праці на наступний рік.

Василь Брензович, народний депутат України, голова Товариства угорської культури Закарпаття, також щиро привітав педагогів. «У кожному навчальному закладі з угорською мовою навчання розпочалися заняття. Це говорить про те, що в нас є велике бажання підтримувати й розвивати нашу систему освіти. Але дуже шкода, що в рамках наявної системи освіти виникають суперечки з питань, з яких ми просто не маємо права сперечатися, наприклад, про права батьків віддати дитину в ту чи іншу школу чи якою мовою навчати її. Міністерство освіти і науки України також поспішно ввело реформу НУШ, до якої в більшості закладів не були готові. Тут слід підкреслити й нестачу вчителів, зокрема української мови та літератури, які мали б можливість учити дітей у школах з угорською мовою викладання», – наголосив народний депутат України. І наприкінці свого виступу висловив сподівання, що, незважаючи на сьогоденні проблеми, спільними зусиллями буде знайдено вихід, який не зашкодить угорській національній меншині Закарпаття.

Про початок навчального року та вступу в еру НУШу присутнім нагадали 31 першокласник та вчителі Берегівської загальноосвітньої школи № 6 імені Анни Горват. Новоспечені учні викликали щирі посмішки на обличчях серйозних дорослих.

Відтак Шандор Зан Фабіан, єпископ Закарпатської реформатської церкви, благословив педагогів та першачків.

На урочистостях були присутні також Каталін Гара, провідний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Мігай Беке, консул Генерального консульства Угорщини в Берегові, Йожеф Борто, перший заступник голови обласної ради, Гейзо Гулачі, депутат обласної ради, Кейс Борнобаш, депутат обласної ради, Товт Міклош, депутат обласної ради, Пал Попович, керівник скаутської організації Закарпаття, та інші представники педагогічного керівництва.

Чілла Мештер, педагог-початківець із закладу освіти села Вари, розповіла про вибір професії. Відтак із напутніми словами до молодих учителів звернулася Іболя Комарі, педагог Малобейганської школи із 40-річним стажем, яка закликала терпляче ставитися до дітей і невпинно відшукувати в глибинах їхніх душ приховані таланти.

Софія ПЕКАРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах