62612
12:14 3.092018

На Ужгородщині угорська громада отримала нове місце для зібрання

Життя 7598

У неділю, 2 вересня, у селі Батфа Ужгородського району відбулося офіційне відкриття новозбудованого приміщення, яке слугуватиме місцем для зібрання угорської громади селища. Розташоване воно на території місцевої церкви, яка відома своїм історичним минулим та склепом, що знаходиться у її підземеллі.

На заході були присутні: Жолт Боднар, консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород, Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської районної ради, Елеонора Молнар, президент Закарпатського народного інституту та священнослужителі.

Ще на початку святкування Лівія Балог та Жолт Боднар урочисто відкрили табличку з надписом нового «громадського дому». Він носитиме ім’я відомих меценатів та філантропів сім’ї Палоці-Горват, які зробили великий внесок не лише в розвиток угорськомовної громади Батфи, а й сусідніх сіл. Маючи величезний спадок родина використовувала його для розвитку церковних приходів та будівництва шкіл.

Жолт Боднар звернувся до присутніх з промовою та подякував громаді Батфи за запрошення і передав щирі вітання Генерального консула Угорщини в місті Ужгород Йожефа Бугайла: «Я щасливий працювати у дипломатичній установі Угорщини на Закарпатті в той період, коли відносини України, Угорщини та Європейського Союзу постійно розвиваються, незважаючи на нависаючі «чорні хмари». Для Угорщини велике значення відіграє угорська громада Закарпаття, саме тому держава намагається запроваджувати різні економічні та культурні програми задля підтримки населення та збереження його на рідній землі. Але це все нічого б не значило без великої віри, адже угорська громада краю зіштовхнулася з війною, міграцією населення та ще й обмеженням навчання рідною мовою».

У свою чергу, Лівія Балог зауважила, що угорська громада Батфи є найменшою в Ужгородському районі, але від того не менш сильною: «Протягом багатьох років ми майже нічого не чули про угорську громаду цього села, але зараз вона починає оживати та показує, що хоче жити, навіть якщо всі забули про неї. Цей дім, який ми сьогодні відкрили, ще більше зблизить членів громади, тому щиро дякую за таку можливість уряду Угорщини за те, що підтримує всі подібні ініціативи на території Закарпаття».

Голова осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Ужгородського району також розповіла, що сім’я Палоці-Горват здобула собі ім’я не примноженням багатства, а розбудовою угорської громади. Вони ніколи не жаліли коштів на потреби громади та церкви і це підтверджує навіть заповіт членів родини – всі кошти вони передали на благодійні цілі.

Після освячення будівлі священнослужителями присутні мали змогу роздивитися її зсередини – вона слугуватиме місцем зустрічі для всіх угорців Батфи, тут вони зможуть віддавати шану традиціям та звичаям у своєму маленькому колі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах