62269
20:53 29.082018

Йосип Борто особисто проінспектував обласний сиротинець у Сваляві. ФОТО

Життя 5667

Не прив’язуючись ні до яких святкових дат та державних відзначень, виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Йосип Борто у середу, 29 серпня, навідався до обласного Будинку дитини, що знаходиться у Сваляві, де виховується майже сто діток позбавлені батьківського піклування.

З благодійною місією сюди також прийшли голова Свалявської райради Мирослава Ливч та очільниця управління освіти, молоді та спорту освіти Мукачівської РДА Світлана Кешеля.

Здійснити цю робочу поїздку керівника облради спонукало прохання головного лікаря дитячого закладу – Володимира Бейреша, допомогти та забезпечити маленьких вихованців самим необхідним: памперсами, миючими засобами (шампуні, туалетне та господарське мило, пральний порошок), вологими серветками, одежею тощо. Це те, в чому дитячий будинок має щоденну потребу, і те, на що, на жаль, держава не виділяє необхідні кошти.

– На сьогодні у нашому дитячому закладі виховуються дітки покинуті батьками, вилучені з сімей службою захисту дітей, сироти та позбавлені батьківських прав з усіх куточків Закарпаття. Вони потребують не лише особливої уваги з боку виховательського персоналу, а й належного утримання. І якщо в сучасних реаліях ми повністю забезпечені першочерговим, а це – продуктами харчування та оплатою за комунальні послуги за рахунок обласного бюджету, проте не менш важливим залишається питання у щоденній потребі – памперсами, миючими засобами, одягом, – розповідає головний лікар дитбудинку Володимир Бейреш, який де-факто є опікуном всіх діток у сиротинці. – Понад три тисячі памперсів у місяць – стільки потребують 14 груп, в яких нині живе та виховується 92 дитини від самого народження до 3,5 рочків.

Крім цього, за всі роки незалежності України тут не зведено нового дитячого майданчика, не закуплено сучасний інвентар та меблі за рахунок держави. З кожним роком дах дитбудинку потерпає від дощових протікань, стіни пліснявіють, ремонти не проводяться через відсутність належного фінансування.

Йосип Борто особисто проінспектував умови проживання діток, відвідавши кілька груп, поспілкувався з малечею та колективом дитбудинку. Також оглянув подвір’я дитячого закладу, яке потребує не лише сучасні дитячі ігрові площадки, а й спеціального навісу під дрова. За словами головного лікаря дитбудинку, він щороку у відповідних документах, адресовані на департамент охорони здоров’я ОДА, вказує на необхідні потреби, проте там чомусь ці пропозиції не включають до відповідних обласних програм. В результаті депутати облради та профільна комісія з питань охорони здоров’я облради не володіють цією інформацією, тому заклад і надалі тупцюється на місці, залишаючись на одинці зі своїми щоденними потребами.

Такий стан справ обурив Йосипа Борто і він запропонував головному лікарю сиротинця офіційно звертатися до керівництва облради та профільної комісії, а він зі свого боку лобіюватиме інтереси дитбудинку задля комфортного життя покинутих діток.

– Відвідавши обласний дитбудинок у Сваляві, пересвідчився в тому, що малеча, яка належить до найбільш незахищеної категорії населення, а це – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, – у надійних руках. Вихованці оточені турботою та любов’ю, і головне – доля цих діток більш приваблива, ніж коли вони викинуті матерями на смітник. З боку керівництва облради та депутатського корпусу обіцяю повну підтримку у вирішенні проблемних питань дитячого закладу, зокрема, у виділенні необхідних коштів для будівництва навісу для сушіння дров та вишукати можливість у забезпеченні сиротинця ще одним мікроавтобусом, – запевнив Йосип Йосипович.

Керівник Свалявщини – голова райради Мирослава Ливч вже кілька років поспіль навідується в цей обласний дитячий будинок з меценатською ціллю. Хто-хто, а вона точно знає, як кожна дитина сиротинця потребує щоденну увагу, турботу та материнську любов, а ще більше – кожне з чад заслуговує на теплу домівку, родинний затишок та щасливе майбутнє.

Тож, деякі труднощі дитячого закладу лягають на плечі очільницї району, яка активно шукає інвесторів та меценатів, долучає їх до вирішення нагальних проблем дитбудинку.
– Разом в ми змозі подарувати діткам, покинутими батьками, по маленькому диву. Тож будьмо людяними!, – резюмувала Мирослава Михайлівна.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини