62123
13:55 26.082018

«Лекварова лихоманка» накрила Закарпаття: в Гечі вкотре провели фестиваль сливового варення

Життя 8627

Вчора, 25 серпня, у селі Геча, що на Берегівщині провели «Фестиваль леквару» – традиційного сливового варення, яке варять за спеціальною технологією на відкритому вогні.

Історія приготування сливового леквару має давні традиції, його готували ще на початку XIX ст. Леквар мав велике значення у повсякденному житті селян. З одного боку він був важливим доповненням харчування, бо сливи росли в кожному дворі і мали велику популярність у кулінарії. З сливового леквару готувались не лише десерти, а й ціла низка основних страв. Крім того, готування леквару виконувало й соціальну функцію об’єднуючи громаду. Приготуванням варення займалася не лише одна сім’я, а згуртовувалися цілі родини – бралися мідні казани та починалося дійство варіння леквару, яке могло тривати 3-4 дні.

Тож, з вже зі світанку на стадіоні села Геча команди почали очищати сливи та готувати їх до варіння – це довготривалий процес, який закінчився пізно ввечері. Цьогорічною цікавинкою став прилад, який сам помішує леквар, чим значно полегшує процес його приготування.

Відкривав урочисту частину свята голова Гечанської сільської ради Андрій Мештер. Він розповів, що саме дев’ять років тому прийняли рішення змінити формат святкування «Дня села» та зробити замість нього «Фестиваль леквару».

«В той час на Закарпатті ще не було схожих гастрономічних фестивалів і ми вирішили показати всім цікавий процес леквароваріння, яким займається кожна родина в Гечі. Зараз фестиваль уже можна назвати традиційним, адже ми проводимо його з року в рік. Кожен, хто має бажання, може підійти до будь-якої з команд та помішати сливовий леквар – це цікаве дійство», – зауважив пан Андрій.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України висловив радість від присутності на фестивалі та подякував організаторам за їхню роботу.

«Незважаючи на те, що Геча це маленьке село, воно вже встигло стати відомим в ширших колах завдяки своїм цікавим фестивалям, де дотримуються давніх угорських традицій. Так, леквар відігравав важливу роль у житті угорців, а слива з якої його роблять слугує основним компонентом сливової палинки – традиційного угорського напою. Сподіваюсь ці традиції ще довго зберігатимуться у нашому краї», – наголосив голова ГО «ТУКЗ-КМКС» .

Крім того, Василь Брензович привітав учасників фестивалю – команди, які з самого ранку невтомно варили та помішували леквар: «Сподіваюсь, що всі присутні зможуть тут добре відпочити в останні теплі дні літа, незважаючи на те, що наша держава наразі знаходиться у досить складній ситуації. Найважливішим для нас є забезпечення миру та стабільності в країні і поряд з цим, щоб угорці Закарпаття могли вільно користуватись рідною мовою та дотримуватись власних звичаїв».

Атілла Тілкі, депутат угорського парламенту теж був присутній на «Фестивалі леквару». Він розповів, що вже другу суботу поспіль бере участь у «варінні леквару», адже минулого тижня це дійство відбувалося на іншому березі річки Тиса – в угорському місті Сотмарчеке. Традиційно, команда з Гечі теж була представлена на фестивалі.

«Де б не проводили фестиваль, традиції все-одно спільні – ми однаково варимо леквар, в таких самих казанах, за тією самою рецептурою», – додав пан депутат.

Дьордь Ваш, консул дипломатичної установи Угорщини у місті Берегово теж привітав присутніх зі святом та побажав сільському голові Гечі Анрію Мештеру успіхів у розвитку туристичної галузі регіону, адже подібні фестивалі приваблюють не лише закарпатців, а й подорожуючих з сусідніх країн: «Це велика можливість, тому намагайтесь її сповна використати».

Протягом дня на «Фестивалі леквару» гостям пропонували скуштувати різноманітні страви зі сливового варення. Не забули й про поціновувачів м’яса – для них у великих казанах готували бограч та боб-левеш.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах