60980
13:10 6.082018

За сприяння уряду Угорщини українські діти відпочиватимуть на озері Веленце та завітають до Ватикану

Життя 4134

Близько двох сотень українських дітей цьогоріч прийняла на відпочинок Угорщина. Більшість із них – це діти учасників АТО та вимушені переселенці з Донбасу. Зазвичай закордонна подорож дітлахів триває тиждень. На юних туристів чекають численні екскурсії, а також відпочинок на березі найтеплішого озера Європи – Веленце.

Цей проект МЗС Угорщини вдається успішно реалізовувати вже кілька років поспіль. Ось і цьогоріч 5 серпня в Чопі проводжали групу дітей, які протягом тижня відпочиватимуть в Угорщині.

Почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк розповів, що загалом вдалося відправити в міні-подорож 150 осіб. З них 135 дітей та 15 вожатих. Одна частина діток їде на озеро Веленце, інша – до Ватикану в рамках проекту «Книга добра».

«Це вже третя за рахунком група дітей, яку цьогоріч прийме до себе на відпочинок Угорщина. Це діти учасників АТО, соціально незахищені та вимушені переселенці. Відпочинок повністю фінансує уряд Угорщини, – наголосив пан Вишиванюк. – Ще одна група, яку ми сьогодні відправляємо, – це 90 дітей, які їдуть у Ватикан, щоб передати Папі Римському “Книгу добра”. Цей проект теж був започаткований за участю Посольства Угорщини в Україні, міністерства людських ресурсів Угорщини, самоврядування українців в Угорщині».

Варто зазначити, що до міжнародного соціального проекту «Книга добра» долучилися понад 300 тисяч дітей. Про конкурс історій для нього оголосили ще на початку лютого. На першому етапі обрали сто кращих творів, а вже потім 50, які ввійшли до «Книги добра». Це реальні історії з життя українців, написаних школярами. Авторами ілюстрацій стали теж діти.

«Книга добра» –  абсолютно унікальний проект ще й за технологією виготовлення, – розповідає співорганізатор Анатолій Летюк iз Центру української культури в Таллінні. –  Вона надрукована в майстернях Центру української культури в столиці Естонії Таллінні на черпаному папері, який може зберігатися понад тисячу років. Його виготовляли з бавовни і трав, зібраних у тих регіонах, звідки надійшли історії про добро. На кожну сторінку створили окреме кліше з ретельно виведеним каліграфічним почерком текстом».

Для вибору кращих історій було створене фахове журі, до якого долучилися відомі українські письменник. Серед них і Марія Матіос.

«Якщо б у світі не було добра, то він би пішов шкереберть, – зазначає письменниця. – У рамках цього проекту мені довелося перечитати близько тисячі розповідей. Майже всі вони були надзвичайно зворушливі й щирі. Тематика різна, навіть про те, як хлопчик переводить жінку через дорогу. Але й там були якісь такі деталі, що вражали. Зрештою ми відібрали сто найкращих. Їхні автори – це діти з усієї України. Вікова категорія з 10 до 20 років».

Тож уже незабаром діти з України особисто передадуть цю книгу Папі Римському на Генеральній аудієнції у Ватикані.

«Діти – це перші ластівки добра. Вони бажають жити в мирі. Дуже гарна ідея виникла в пана Вишиванюка, який ініціює різноманітні проекти для відпочинку дітей. А як відомо, для хороших ідей в уряді Угорщини завжди знайдуться кошти. Мова і про відпочинок дітей на озері Веленце, і про поїздку до Ватикану», – зазначив провідний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті.

У свою чергу, діти, усі як один, перебували в неабиякому піднесенні. Від відпочинку вони чекають море позитивних емоцій та незабутніх вражень.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах