60929
19:49 4.082018

У Хусті впорядковують могили солдатів часів Першої та Другої світових воєн

Життя 3869

Уже не перший рік до Хуста з особливою місією приїжджають представники спільноти оберігачів військової та культурної історії з угорського міста Сентендре.

Їхня мета – реставрувати “місце вічного спокою”, де поховані солдати, що полягли під час Першої та Другої світових воєн, адже зазвичай ці могили знаходяться у занедбаному стані й ніхто за ними не доглядає.

Перші кроки з розчищення забутих військових могил, що знаходяться на Замковій горі біля старого кладовища, розпочали ще у 2016 році.

“Загалом на теренах Закарпаття ми працюємо вже 10 років. Шукаємо та відновлюємо забуті могили солдатів, адже пам`ять про мертвих – у пам`яті живих.

Зокрема у Хусті працюємо третій рік. Тут є два військові цвинтарі. На одному поховано 355 солдатів, загиблих під час Першої світової війни, на іншому знаходяться 132 могили військових, які загинули під час Другої світової війни”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” голова спільноти оберігачів військової та культурної історії Іштван Гонгачі.

Програму реставрації волонтери розпочали з розчищення місць заховання солдатів від чагарників, обрізки старих дерев тощо. Наразі відновлюють хрести над могилами, кажуть, на більшості із них повністю стерті написи.

“У чеських архівах ми відшукали старі записи, де вказано, кого із солдатів тут поховано. Спираючися на них, відновлюємо написи й реставруємо хрести, – продовжує Іштван Гонгачі. – Відрадно, що долучаються до цих робіт на волонтерських засадах і місцеві мешканці”.

Загалом ініціатори відновлення та збереження військових кладовищ не прагнуть широкого розголосу своєї благородної справи, адже ними керує лише почуття справедливості у ставленні до померлих. Подібні акії вони проводять по всьому світу, а зокрема у нашому краї охоплюють географію від Ужгорода до Ясіня.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах