60672
20:02 28.072018

«Берті-бачі – на удачу!»: У Мукачеві відбувся міжнародний парад сажотрусів

Життя 5639

Він – жива легенда та душа міста. Берталон Товт, або як його називають місцеві Берти-бачі цими днями відсвяткував свій 69-ий День народження. Привітати єдиного сажотруса міста приїхали його колеги з України, Угорщини та Естонії. Загалом на свято завітало 12 делегатів.

«Берти-бачі – на удачу!» – такими словами зазвичай вітають легендарного мукачівського сажотруса Берталона Товта. Місцеві вірять, що зустріти його – на удачу. Вже кілька років поспіль іменинника вітають усім містом. На його честь влаштували навіть костюмований парад. На свято сам він прийшов просто з роботи. Адже Берті-бачі чистить мукачівські димарі понад 40 років. Робити це професійно його навчив тесть.

Легендарного коминара жителі увіковічнили у бронзі. Посеред міста 8 років тому йому встановили пам’ятник. Сам Берталон Товт – попри загальне визнання, залишився скоромним чоловіком. Каже, «чуствую себе волшебніком» і свою професію, не проміняв би на жодну іншу в світі.

Під музику разом з дівчатами з туристичного клубу, дітьми та перехожими колонна пройшлася центральними вулицями міста.

Вже кілька років поспіль, до параду сажотрусів приєднуються і міські наречені. Оскільки здавна побутує прикмета, за якою сажотруса запрошували на весілля, щоб подружнє життя було довгим і щасливим.

«Парад наречених завжди приєднується до сажотрусів. Сьогодні у цьому дійстві бере участь вісім дівчат. Команда називається «Варошські квіточки». Кожного року ми шиємо нові сукні. Цьогоріч кожна учасниця у нас – квіточка: едельвейс, жасмин, троянда, піон, тюльпан. Власне це можна помітити за її зовнішнім виглядом», – розповіла стиліст Яна Мурзаєва.

Одразу після цього всі вирушили до кондитерського магазину, де  Берті-бачія привітали великим шоколадним тортом. Відтак з центру міста стартував тематичний велозаїзд.

Фінальною зупинкою став парк Перемоги, де продовжилися урочисті заходи. Там учасники мали нагоду поспілкуватися із гостями міста.

Рауль, із Естонії працює сажотрусом вже понад 10 років. Каже, за цей час професія дещо видозмінилася. Та й образ сажотруса вже не такий романтичний, як був колись. Утім люди до сих пір, вірять, що він несе їм щастя. Каже, в Естонії заробітна плата сажотруса – нормальна, тож на життя вистачає.

Це підтверджує і сажотрус Габор, з Угорщини. На такому святі, чоловік уперше. Утім йому дуже сподобалося.

«Здавна робота сажотруса була вкрай небезпечна, він трудився високо на даху без підстраховки і якщо фахівець живий-здоровий, значить, йому супроводжує велика удача; зіткнувшись з сажотрусом, ви берете частинку везіння собі», – розповів Габор.

Тож святкування Дня народження живої легенди міста пройшли на ура.

Многая і благая літ, Вам Берті-бачі!

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах