60481
21:39 27.072018

На Закарпатті катастрофічно не вистачає медпрепаратів для перитонеального діалізу

Життя 3739

На Закарпатті склалася критична ситуація із забезпеченням медпрепаратами хворих, які потребують замісної ниркової терапії методом перитонеального діалізу. Днями на сесії Закарпатської обласної ради депутати більшістю голосів шляхом перерозподілу бюджетних коштів виділили 1,5 мільйони гривень на закупівлю цих медпрепаратів.

Водночас Міністерство охорони здоров’я України інформує, що область забезпечена медпрепаратами для перитонеального діалізу в достатній кількості.

Тож аби роз’яснити представникам ЗМІ реальну картину, яка склалася на Закарпатті, в прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг головного нефролога краю Василя Стрижака.

«Перитонеальний діаліз – це один із трьох видів нирково-замісної терапії, котрий покликаний продовжити життя хворим з нирковою недостатністю.

Суть цієї методики полягає у тому, що хворий через вшитий катетер вводить собі у черевну порожнину діалізуючий розчин. Таких обмінів він проводить щодня по чотири (кожні шість годин на добу). Нині в області ми маємо 16 пацієнтів на постійному амбулаторному перитонеальному діалізі. Ці хворі живуть вдома і є соціально адаптованими, вони не прив’язані до лікарень, їм організована доставка витратних матеріалів. Основою для життя і лікування хворого є діалізуючі розчини. Ще двоє пацієнтів знаходяться на апаратному перитонеальному діалізі, який реалізується за допомогою циклеру. У разі відсутності можливості здійснювати перитонеальний діаліз протягом 3-7 днів хворий приречений на смерть. І навіть якщо процедуру за цей термін вдасться відновити, немає гарантії, що організм людини зможе повноцінно функціонувати», – розповів Василь Стрижак.

Аби забезпечити одного пацієнта, що потребує замісної ниркової терапії методом перитонеального діалізу, потрібно від 370 тисяч до 500 тисяч гривень на рік. Йдеться про хворих, які мають І групу інвалідності, і для яких такі кошти є непосильним матеріальним навантаженням.

Оскільки пацієнти самі забезпечували себе такими препаратами не можуть, усе необхідне для проведення перитонеального діалізу частково закуповує держава (у рамках централізованого постачання за кошти держбюджету) та область (в контексті реалізації Регіональної програми розвитку і вдосконалення нефрологічної служби).

«У 2018 році Міністерство попросило дати заявку до 16 березня, при тому в заявку не мали бути включені ті поставки, які завинили області за 2016-2017 роки. Однак цього разу МОЗ не вказав жодних строків надання області необхідних медпрепаратів. Ми не можемо сказати пацієнтові, аби він почекав на поставку, адже об’єктивно він просто не дочекається», – наголосив Василь Стрижак.

На сьогодні область використала усі наявні залишки препаратів для перитонеального діалізу за минулі роки. Щодо очікуваних термінів наступних поставок розчинів для діалізу на офіційному сайті МОЗ вказано вересень-листопад 2018 року. Оскільки пацієнти не можуть бути без необхідних медпрепаратів, на початку липня директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА з відповідним листом звернувся до в.о. міністра охорони здоров’я. Утім, за словами головного нефролога краю відповідь не надійшла й досі.

«Так як не було іншого виходу, ми звернулися по допомогу до голови облдержадміністрації та до фірм-постачальників витратних матеріалів. Сесією були виділені необхідні кошти, а одна з фірм-постачальників сьогодні, 27 липня, надала для потреб хворих у якості гуманітарної поставки 1500 комплектів для перитонеального діалізу, яких має вистачити на 27 днів», – розповів Василь Стрижак.

Тож поки що область своїми силами намагається відшукати кошти на медпрепарати для життєзабезпечення 18 хворих закарпатців. Залишається тільки сподіватися, що Міністерство охорони здоровʼя у скорому часі зверне увагу на цю проблему та подбає про своїх важкохворих громадян.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах