60254
15:00 20.072018

Як не провести відпустку в аеропорту?

Життя 2542

З кінця червня сотні українців застрягають у закордонних аеропортах через багатогодинні затримки рейсів.

Спершу близько трьох сотень українців не змогли вилетіти з Тунісу до Харкова. Причиною називали відсутність палива для літака, а пізніше – фінансові претензії авіакомпанії «Bravo Airlines» до туроператора «Oasis Travel». Наступними заручниками непорозумінь між авіакомпаніями й туроператорами стали понад півтисячі відпочивальників у Туреччині (11 липня було затримано 4 авіарейси). Того ж дня туроператор «Join U» не зміг вчасно вивезти близько 170 українців з Анталії, пізніше пояснивши такий збій потраплянням птаха до двигуна літака.

Групи туристів застрягли в Грузії 1 липня і не змогли повернутися до Миколаєва, наступного дня в Албанії через скасування авіарейсів «Bravo Airlines» ще близько двох сотень відпочивальників не мали можливості повернутися додому. Через конфлікт того ж туроператора «Join Up» та авіаперевізників «Bravo Airlines» і «YanAir» 2 липня на Мальорці так само в аеропорту застрягли відпочивальники, передає УНІАН.

Усього понад півтори тисячі українців витрачали дорогоцінні дні своєї відпустки на летовищах різних країн, підрахували в МЗС.

«Євробляхи» в небі?

Такі затримки вильотів пов’язані з низкою причин, які в певний момент нашарувалися, не витримавши пікового попиту на послуги з авіаперевезень.

Окрім конфліктів перевізників і туроператорів, рейси затримувалися через поломки повітряних суден, адже авіапарк українських перевізників, м’яко кажучи, застарів, та й купують далеко не нові літаки, а такі, що вже були у вжитку, здебільшого в країнах третього світу. Як ідеться в сюжеті програми «Гроші», середній вік літаків в Україні шокує. «Bravo Airvays» – 25 років, «YanAir» – 26, «Anda Air» – майже 27, «Аланна» – 28,5, «Um Air» – 29, «Мотор Січ» – 37.

Як зазначив директор центру транспортних стратегій Сергій Вовк, літаки для України купують на так званих цвинтарях авіасуден. На них стоять напіврозкомплектовані борти, що вже відлітали своє, тож їх можна купити за ціною металобрухту.

Однак початкова дешевизна спричиняє непередбачувані та часті поломки, а тому й додатковий час на ремонт. Замінити несправний літак немає чим, адже всі повітряні судна задіяні в рейсах через гарячий сезон відпусток.

Мінінфраструктури позбавлятиме ліцензій

Ще однією причиною затримок стали «розбірки» між авіаперевізниками й туроператорами. Останні заборгували значні суми, і через це авіакомпанії відмовляли у вильоті. У переговорні процеси втрутилися й треті сторони, зокрема консули та представники Мінінфраструктури, отож вильоти таки вдалося здійснити.

У Мінінфраструктурі запевнили, що з наступного року заборонять експлуатацію повітряних суден, яким понад 20 років, перевірять усі чартерні літаки авіаперевізників, а міністр Омелян пригрозив позбавленням ліцензій туроператорів за невиконання зобов’язань. У Кабміні повідомили про створення спеціальної робочої групи з цього питання.

Туроператор «Join Up» уже анонсував зменшення вильотів за проблемними напрямками – Іспанія, Туреччина, щоб у майбутньому уникнути можливих затримок.

Затишний готель замість зали очікування

Та поки уряд-авіаперевізники-туроператори досягнуть порозуміння, туристам варто взяти на себе захист своїх прав під час таких прикростей, як затримка авіарейсу.

Досвід українців, котрі вже ночували в аеропортах, показує, що їхні права часто порушують, ігноруючи потреби.

Під час затримки рейсу більше ніж на 4 години аеропорт зобов’язаний забезпечити пасажирів гарячим харчуванням та напоями. Якщо затримка припала на темну пору доби, аеропорт має забезпечити трансфер до готелю й ночівлю. Якщо ж компанія ігнорує свої зобов’язання перед пасажирами, тоді потрібно самостійно оплатити вищевказані послуги, зберегти всі рахунки та чеки й не забути взяти довідку в столі реєстрації про затримку авіарейсу. Якщо компанія відмовиться відшкодувати витрати, тоді з цими документами можна сміливо йти до суду з вимогою компенсувати збитки.

Раніше таких масових проблеми із затримками вильотів для українців не виникало. Але, вочевидь, перевізники виявилися не готові до такого стрімкого зростання пасажиропотоку, хоч цю тенденцію й передбачали. Сподіваємося, що українці літатимуть дедалі більше, туроператори дотримуватимуться зобов’язань, а перевізники завдяки значній кількості клієнтів зможуть оновити свій авіапарк.

Оксана ЧОПАК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах