58961
14:38 28.062018

В Ужгороді урочисто відкрили Чеський дім

Життя 4221

28 червня, на День Конституції України, в обласному центрі Закарпаття відкрили Чеський дім. Розмістили його в новенькій будівлі за адресою вул. Льва Толстого, 10 б, поблизу облмуздрамтеатру.

Цей проект вдалося втілити в життя у рамках угоди між Устецьким краєм та Закарпатської областю. Основними напрямами діяльності центру буде реалізація різноманітних проектів між нашою областю та Устецьким краєм у сферах освіти, бізнесу, культури і спорту.

Відкриття Чеського дому відбулося за участю надзвичайного і повноважного посла Чеської Республіки в Україні Радека Матули, гетьмана Устецького краю Олдржиха Бубенічека, голови Закарпатської облради Михайла Рівіса, мера Ужгорода.

Павло Мусіл, радник гетьмана Устецького краю Олдржиха Бубенічека, під час відкриття наголосив, що рівно рік тому, була підписана угода між Устецьким краєм та Закарпатської областю. Власне тоді й постало питання про відкриття в Ужгороді Чеського дому.

«Сподіваюся, що саме тут укладатимуться потужні проекти між Закарпаттям та Устецьким краєм, – наголосив пан Павло. – Ми постараємося скеровувати увагу бізнесменів Чехії на Закарпаття, як на край який потребує інвестицій. Водночас будемо допомагати і представляти в Устецькому краї українських бізнесменів. У перспективі ми хочемо долучити й інші регіони Чехії до цього проекту».

Надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, привітав усіх з відкриттям, а також зазначив, що мета Чеського дому – репрезентувати Устецький край.

«Я дуже радий знаходитися в Ужгороді. Хотів би подякувати голові Закарпатської обласної ради та усій його команді, які долучилися до розробки цього проекту. Я обіцяю, що зроблю усе можливе, аби підтримувати Чеський дім в Ужгороді», – наголосив пан посол.

Гетьман Устецького краю Олдржих Бубенічка розповів, що Устецький край повністю профінансував цей проект.

«Сьогодні святковий день не тільки для України, а й для усього Устецького краю, оскільки в Ужгороді з’явився Чеський дім, – зазначив пан Олдржих. – Сьогодні ви матимете нагоду побачити тут вироби традиційних ремесел нашого краю зі скла, порцеляни, а також ознайомитися із його туристично-рекреаційними куточками. Я вважаю, що в подальшому ми будемо співпрацювати із Закарпаттям також у сфері туризму».

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс наголосив, що із цього дня розпочнеться новий етап у розвитку відносин між Закарпаттям та Чехією.

«Сьогодні ми отримали трошки інше, ніж ми звикли отримувати від наших колег, які нам допомагають розвивати соціальну та культурну сферу.  Ми отримали вудочку, а не рибу. Відкриваючи сьогодні у нас цей офіс, ми прагнемо забезпечити комунікацію бізнесу Закарпаття та Чехії на безпечних та гарантованих умовах».

За словами міського голови Богдана Андріїва, відкриття Чеського дому – це гарний шанс налагодження втрачених контактів, а також нові перспективи для розвитку бізнесу та залучення потужних інвестицій в область.

Наприкінці заходу закарпатські підприємці, які нині живуть у Празі подарували Чеському дому книги про Томаша Масарика. Відтак усі присутні поклали квіти до пам’ятника цьому видатному чеському діячу.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах