58947
14:05 28.062018

У скандал навколо будівництва курорту «Свидовець» на Закарпатті втрутилася міжнародна спільнота

Життя 3569

Суперечки навколо ймовірного будівництва туристичного комплексу не вщухають. Дехто каже, що це потужні інвестиції в розвиток регіону, численні робочі місця, мільйонні надходження до місцевого бюджету, а хтось переконує, що це потужний удар по екології.

Масив «Свидовець» – це одна з найгарніших гірських зон в Україні. Вона славиться чудовими ялиновими й буковими лісами з багатими фауною та флорою і трьома природними озерами. Саме тут, у самому серці Карпат, мають збудувати курорт світового рівня. Він повинен стати своєрідним продовженням славнозвісного «Буковелю».

Будівництво планують на території двох районів – Рахівського та Тячівського, зокрема в селах Чорна Тиса, Ясіня та Лопухово. Проект масштабний, він передбачає розвиток не тільки туристичного потенціалу, але й належної інфраструктури. До того ж і керівництво області, і Тячівського та Рахівського районів на 100% за його реалізацію.

Тож здавалося б, що перспективи будівництва  такого комплексу надзвичайно блискучі. Якби не суспільний резонанс громадських активістів, екологів та деяких жителів ближніх сіл. Люди бояться, що зведення такого масштабного курорту спровокує вирубку лісу, а відтак паводки та зсуви, у колодязях зникне вода.

Екологи зазначають: створення туристичної інфраструктури на цій території, руйнування лісів, будівництво мережі доріг та готелів з водозбірними каналізаційними каналами, безумовно, призведуть до негативних змін у гідрологічному режимі. Ідеться про катастрофічні повені, ерозію та зсуви ґрунту, зниження рівня води, її забруднення та посухи.

Окрім того, деякі місцеві мешканці бояться, що спорудження курорту вплине на можливості випасу овець на полонинах, а також на екотуризм, коли люди приїжджають побачити дику природу.

Навколо цього інвестпроекту навіть розгорнувся справжній опозиційний рух під назвою «Freesvydovets». Окрім численних позовів активістів до суду, їм вдалося запросити на Закарпаття міжнародну спільноту для вирішення цього питання. Тож днями природозахисники й екологи з Австрії, Швейцарії та Франції приїхали в область, щоб висловити свою позицію щодо будівництва курортного комплексу на території гірського масиву. На конференції в селищі Буштино вони поспілкувалися із чиновниками та місцевими жителями й поділилися враженнями від Закарпаття. Екологи не бачать доцільності будувати на цій території один масштабний курорт, а пропонують спроектувати кілька невеликих.

Лукас Штрауманн, виконавчий директор «Bruno Manser Fonds» (Швейцарія), наголосив на необхідності збереження унікальних приполонинних лісів Свидовця, які можуть бути знищені в разі будівництва курорту.

«Я представляю громадську організацію, що займається питаннями лісу, а також коаліцію із 20 громадських організацій Європи, які звернулися з  відкритим листом до Президента України. Учора ми відвідали Свидовецький хребет і були дуже вражені цією первісною красою. Такі території у Швейцарії перебувають під захистом ЮНЕСКО. Основна причина, чому ми зібралися сьогодні тут, – це те, що є певна занепокоєність з боку ЄС щодо ситуації навколо Свидовця. Ми вважаємо, що українська влада порушує певні міжнародні конвенції та угоди. Причому ця занепокоєність стосується самої процедури, як цей проект готується і просувається. Він може мати згубний вплив на довкілля. Зважаючи на масштаб запланованого, інвестори повинні виявити максимальну доступність і пояснити, який результат може бути внаслідок будівництва, – наголосив пан Штрауманн. – Хочу також зазначити, що угорський уряд, зокрема міністерство сільського господарства, направило лист на адресу уряду України як сторона, котра також може зазнати впливу від цієї діяльності».

Естер Гербер із «European Civic Forum» (Швейцарія) звернула увагу, що максимальна прозорість є необхідною умовою для реалізації таких проектів. Якщо забудовник дійсно хоче зробити соціально відповідальний бізнес, то навіщо він приховує дані про нього?

«По-перше, не було представлено детального плану, а також детальної інформації про можливий вплив будівництва на довкілля. Найперше це стосується впливу на питну воду та ризику виникнення паводків. На чотири тисячі звернень від європейців до українського уряду, які занепокоєні ситуацією навколо Свидовця, до сих пір немає відповіді», – зазначила пані Естер.

Нік Белл, представник «SOS Forêt» (Франція) назвав наївними припущення, що вирубка сотень гектарів лісів не вплине на букові та ялицево-букові праліси, відстань до яких лише кілька сотень метрів. Також необхідно зберегти приполонинські ліси, котрі вперше за сотні років можуть побачити сокири. Науковець розповів і про сталий туризм, що є неймовірно популярним у Франції.

«Наші побоювання стосуються жахливої вирубки лісу, яка в Україні здійснюється в основному нелегально. Так, у короткостроковій перспективі вона може принести певні результати, але туризм із мінімальним впливом на довкілля матиме довгостроковий ефект», – наголосив Нік Белл.

Бернд Крефтнер із University of Applied Arts (Австрія) повідомив, що в Австрії, та й у Європі в цілому гірськолижні курорти, розташовані нижче 2000 м, стають нерентабельними через потепління клімату. І на таких висотах варто віддавати перевагу зеленому туризму.

«Ми часто спостерігаємо надлишок води на цих територіях і розуміємо, що вони не здатні акумулювати її правильно. Тому не йдеться про боротьбу з економікою. Подорожуючи цим регіоном, ми хочемо донести, що, можливо, краще не віддавати перевагу одному «слону», який тягне всю економіку, тобто одному великому інвестиційному проекту. У цьому випадку правильніше було б покласти розвиток туризму на «маленьких коней», тобто сільський туризм, який не шкодить довкіллю», – наголосив науковець.

Однак присутній на заході голова Тячівської районної ради запевняв, що шкоди екології реалізація «Свидовця» не принесе.

«Я би вас дуже хотів запросити в село, аби ви поспілкувалися з людьми. І побачите, наскільки вони хочуть, аби цей проект вдалося втілити в життя. Я вам покажу сотні повідомлень жителів району, які виступають за будівництво. Бо Закарпаття створене для туризму. Я вірю, що попри всі перешкоди «Свидовець» таки буде, – наголосив Іван Фабрицій. – І життя місцевих мешканців зміниться на краще. Ці люди більше не будуть їхати на заробітки або сезонні роботи в «Буковель». Вони нарешті матимуть проїзну дорогу на Франківськ…»

На думку офіційного представника Тячівської та Рахівської РДА в судах стосовно проекту туристично-рекреаційного комплексу Ярославни Іванової, є особи, які зацікавлені створювати перешкоди на шляху до реалізації проекту «Свидовець».

«Хочу наголосити, що з 14 березня розпочато оцінку впливу на довкілля відповідно до законодавства. Наразі триває підготовка звіту щодо цієї оцінки. Звіт є тривалим, а процес кропітким. Ми хочемо дійсно вивчити всі питання екології та можливі загрози. Жодного будівництва наразі не ведеться. Ні для кого не секрет, що в цих двох районах спостерігається масова вирубка лісів, а також відсутність будь-яких очисних споруд, сміттєсортувальних заводів. Це не говорить про екологічну катастрофу? Замовником проекту є районні державні адміністрації, відповідно до законодавства. Коли відбудеться оцінка впливу на довкілля, а також буде зроблено звіт Міністерства екології України, – наголосила пані Ярославна, – тоді стане зрозумілим, можливе тут будівництво чи ні. Жоден представник влади не дасть жоден дозвіл на виділення земель без цього висновку».

Тож чи бути гірськолижному курорту на Свидовецькому хребті – питання риторичне. Адже на одній чаші вагів мільярдні інвестиції, створення тисяч нових робочих місць із гідними зарплатами, збільшення кількості туристів, на іншій – небачені екологічні загрози, на яких наголошує міжнародна спільнота. Тож проблему може вирішити лише компроміс між тими, хто опинився по різні сторони барикад. А наразі зрозуміло одне – до будівництва цього інвестпроекту потрібно підходити зважено і з великою відповідальністю, першочерговим завданням якого є збереження екології.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах