58486
13:41 21.062018

На ринку праці Закарпаття спостерігаються позитивні тенденції

Життя 1804

Про це під час брифінгу розповів Юрій Фущич, директор Закарпатського обласного центру зайнятості. Основні моменти, що підлягали обговоренню стосувалися профорієнтаційної роботи з молоддю, потрібних кроків для подолання дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили, працевлаштування молоді влітку, ситуації на ринку праці області порівняно з сусідніми країнами.

Юрій Фущич наголосив, що завдяки активній співпраці служби зайнятості з роботодавцями краю збільшується кількість вакансій на підприємствах області – це веде до стабілізації ситуації на ринку праці.

Серед лідерів по забезпеченню закарпатців робочими місцями залишаються найбільші підприємства області такі як «Флекстронікс», «Ядзакі» та «Єврокар». Вони пропонують заробітну плату біля 8 тис грн. Друге місце по наявних пропозиціях займають вакансії швачок. Їм пропонують заробітну плату від 8 до 13 тис грн. Наступну нішу займають працівники готельно-ресторанного бізнесу, тобто сфери послуг.

Упродовж п’яти місяців поточного року послугами служби зайнятості скористалися понад 17 тис осіб. Статус зареєстрованого безробітного мали 10,3 тис осіб, працевлаштовані 8,8 тис осіб. Зростання кількості вакансій, зниження чисельності безробітних зумовило зменшення дисбалансу між попитом на робочу силу та її пропозицією. У січні-травні 2018 року 3 тис роботодавців області заявили про 11 тис вакансій. Порівняно з відповідним періодом минулого року кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості області зросла на 10,5%.

За словами Юрія Фущича, станом на 1 червня у середньому по Закарпатській області на 1 вакансію претендували 3 безробітних осіб, тоді як на 1 червня минулого року – 5 безробітних.

Ускладнює підбір роботи і укомплектування вакансій те, що роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їх досвіду роботи і, в той самий час, пропонують досить низький рівень оплати праці, навіть висококваліфікованим працівникам та спеціалістам. Так, середній розмір оплати праці на вакансіях, які пропонувались у 2018-му становив 5 тис 702 грн.

Юрій Фущич розповів про можливості навчання та перенавчання кадрів, адже багато підприємств потребують висококваліфікованих працівників. З метою забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців у поточному році за сприяння обласної служби зайнятості проходили професійне навчання понад 1 тис закарпатців. Це стосується переважно робітничих професій: в’язальників схемних джгутів, комплектувальників радіодеталей та елементів, монтерів кабельного виробництва, верстатників деревообробних верстатів, швачок.

Крім того, директор Закарпатського обласного центру зайнятості розповів й про чималий відтік робочої сили з нашого краю, адже близько 150-200 тис закарпатців працює за кордоном: «Ми працюємо над забезпеченням наших громадян робочими місцями із гідною заробітною платою в рідному краї, проте маємо усвідомлювати, що при відкритості кордонів сусідні країни стають більш привабливішими».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах