58018
16:01 13.062018

Міні-скульптура, дерев'яний хрест і фаршировані равлики: що робили в неділю на Яворнику

Життя 12573

У неділю, 10 червня, на горі Яворник, що на Великоберезнянщині, зібралося чимало туристів і відпочивальників. Їх сюди привело одразу декілька подій, які були заплановані на цей день: відкриття міні-скульптури Деревляному Янку, освячення хреста, витесаного з дерева, та дегустація равликів.

Колоритний господар нового-старого туристичного притулку

Деревляний Янко – талановитий тесля, майстер по дереву із золотими руками, більшість часу живе на горі Яворник, одночасно доглядає за однойменним туристичним притулком. У долину спускається на закупи й по справах. Таке життя він провадить уже не перший десяток літ, таким дядьком з бородою і в калапі я його й запам’ятала, коли в дитинстві збирали яфини на Яворнику та ховалися від зненацької бурі в притулку, де й ночували. Той старий притулок, який збудували ще чехи, нещодавно згорів, однак на його місці відбудували новий, і його популярність серед туристів невпинно зростає.

Ще за часів Радянського Союзу сюди регулярно навідувались туристи за пішими маршрутами із турбази «Дубовий гай», що в с. Кострино, а також «Едельвейса» із с. Сіль. Зараз найлегше піднятися на гору з боку Великого Березного, через с. Руський Мочар. До притулку добираються не тільки пішки, а й на позашляховиках чи гірських мотоциклах.

Міні-скульптури на висоті понад тисячу метрів

Цікавим атрибутом цієї давньої туристичної Мекки, за прикладом Ужгорода, стають міні-скульптури авторства Михайла Колодка. У неділю була представлена скульптурка Деревляному Янку, який, без перебільшення, став візиткою цієї гірської місцини. Ну де ще ви побачите й познайомитеся з людиною-самітником, що проживає в горах, удалині від людських поселень і благ цивілізації? Як улітку, так і взимку, в тиші, серед дерев, тут панує особлива атмосфера, тут почуваєшся ближче до природи, аніж до людей, що метушливо проживають свої життя в низині.

Як нам розповів Юрій Цибик, це вже третя міні-скульптура на горі Яворник біля туристичного притулку. Першою стала скульптурка Пішому туристу, невдовзі з’явилася міні-Ейфелева вежа, а зараз Деревляний Янко. Щоправда, він не такий уже й маленький, десь близько 40 см заввишки.

Окрім цього, у неділю Янко представив власноруч витесаний з дерева хрест із розп’яттям Ісуса Христа, який освятив священик. Робота тривала досить довго, той дубовий хрест почав виготовляти ще брат Янка, і тільки зараз виріб завершений.

Насамкінець усіх присутніх пригостили нетиповою стравою – фаршированими равликами. Їх, готуючи за спеціальним рецептом, промивали, відварювали, відділяли від хатинок, обрізали, фарширували, підсмажували на сковороді й нарешті куштували щойно приготовані делікатеси зі спеціальним соусом. Готував їх Володимир Герзанич, засновник екоферми «Рако», про нетипових мешканців якої ми розповімо вам у наступних статтях.

Оксана ЧОПАК

Фото Юрія Цибика

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах