57977
20:33 12.062018

Реформування медичної галузі Ужгорода: перші кроки. ФОТО

Життя 7515

Реформа охорони здоров’я яку українці так довго чекали, врешті почала діяти. Утім навколо неї до сих пір є чимало скепсису та критики. Одні – вірять, що зміни увінчаються успіхом, інші ж з острахом чекають на нові й до кінця не з’ясовані особливості життя в період реформи.

 

Що змінилося у медзакладах Ужгорода з часу запровадження реформи та на що чекати пацієнтам?

“Зараз для медицини обласного центру Закарпаття непростий час. Наразі повним ходом іде реформування первинної галузі охорони здоров’я. Для того, щоб сімейна медицина в Україні вийшла на новий рівень, потрібно було багато чого змінити, як у державі в цілому, так і конкретно на місцях, – зазначив начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар. – Пригадуєте, як напружено проходив через Верховну Раду закон про зміни фінансування медичної галузі? І це зрозуміло, адже фінанси – основа реформи. Тим паче, що потрібно було починати з таких банальних речей, як забезпечити кожного лікаря комп’ютером. Нарешті у наших сімейних лабораторіях з’явилася сучасна техніка та Інтернет. На даний момент усе, що залежало від міської ради для входження в реформу – зроблено”.

Очільник охорони здоров’я розповідає, нині сімейним лікарям вдалося відправити до Національної служби здоров’я близько 16 тисяч декларацій. На фоні України – це досить непоганий показник. Нині в обласному центрі нараховується 9 лікарських амбулаторій, де лікарі працюють у зовсім інших умовах, ніж працювали ще два роки тому. Насамперед, йдеться про капітальні ремонти приміщень, технічне оснащення тощо. Чимало зроблено і для стаціонарних медзакладів міста, які вступлять у медреформу з 2020 року.

Утім зрозуміло, найбільшу увагу вдалося акцентувати саме на первинній ланці медицини. За цей час вдалося зробити чимало. Це підтверджуєголовний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак.

“За чотири роки відколи створений наш центр він повністю перетворився. У п’яти амбулаторіях у нас зроблений капітальний ремонт, у двох він проводиться, і ще одну хочемо повністю переобладнати. Грошей у нас вистачає. Треба тільки хороших лікарів, аби вони працювали із пацієнтами і отримувати за це гарну заробітну плату. Тим паче, що у місті прийнята п’ятирічна “Програма матеріального забезпечення первинної ланки медицини” з фінансуванням у чотири мільйони гривень”, – наголосила лікар.

Відомо, що стаціонарні заклади охорони здоров’я повинні вступити в медичну реформу з 2020 року. Наразі керівники цих закладів підбивають підсумки зробленого за останні роки та ставлять перед собою нові цілі. До слова, Центральна міська клінічна лікарня тільки у 2016 році отримала на медикаменти – 5 млн 210 тис грн, за 2017 рік – понад 7 млн, за 2018 – 13 млн 250 тис гривень. Закуповувалися ліки за системою держзакупівель Prozzoro.

“Наразі мешканці міста майже забезпечені ліками. Мова йде про розчини, шприци, системи, ліки для надання ургентної допомоги тощо. Наразі ліків закуплено на 4 млн грн. Відтак готуємо тендер на 3 млн, – наголосив заступник головного лікаря Ужгородської міської центральної клінічної лікарні Володимир Шпонтак. – В принципі хворих ми можемо лікувати за рахунок цих коштів. Звісно, бувають різні випадки. І дорогі препарати, і платні процедури, які ми не можемо забезпечити. Що стосується харчування, то в середньому на одного пацієнта на день виділено 26 грн. Але це вже досягнення, бо три роки тому було усього 6 грн. Ну і найголовніше, у минулому році більше, ніж на 11 млн грн було закуплено медичної апаратури”.

За словами медиків міста, тенденція до покращення фінансування стосується абсолютно усіх закладів охорони здоров’я. Не виняток й Ужгородський міський пологовий будинок. Тим паче, що материнство та дитинство – це пріоритетні напрямки загалом у медицині.

“Наша особливість в тому, що ми називаємося міський пологовий будинок, а виконуємо функції обласного. В Ужгородському районі, на жаль, теж немає свого пологового будинку. Тому зазвичай у наш заклад потрапляють жінки із ускладненою вагітністю, – наголошує заступник головного лікаря Ужгородського міського пологового будинку Вікторія Пантьо. – Ще одна особливість нашого будинку: усіх жінок, у яких прогнозують передчасні роди і народження недоношених діток з усієї області направляють до нас. Хочу зазначити, що на нашій базі є потужний центр дитячої реанімації недоношених діток. Таке лікування є дороговартісним, але ефективним”.

Є чим похвалитися й Ужгородській дитячій міській лікарні. За словами заступника головного лікаря цього закладу Юрія Небесника, в лікарні нарешті вдалося провести капітальний ремонт. Цей заклад повністю забезпечений медикаментами. Тож батьки хворих дітлахів не купують ліків.

Керівники медичних закладів міста, не зважаючи на труднощі вітають початок медреформи та наголошують, що це тільки перші кроки, а попереду ще багато роботи.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах