57880
16:12 11.062018

«Ужгород-2030» – в обласному центрі триває розробка Стратегії розвитку міста. ФОТО, ВІДЕО

Життя 4136

Майже скрізь по Україні зараз активно триває розробка стратегій розвитку міст. Причому не те щоб це було якесь нове віяння в міському плануванні. Міські стратегії писали й раніше. Але така пильна увага громади до процесу створення цього документа – це справді щось абсолютно нове. Ужгород не виняток. Треба розуміти, куди ми рухаємося, навіщо, за рахунок яких ресурсів, у які строки та хто врешті-решт за це все відповідає.

Стратегічне планування дає змогу органам місцевого самоврядування поєднувати аналіз поточних подій, прогнози соціально-економічного розвитку і сценарії можливого майбутнього з виробленням стратегії, а також формувати загальне бачення перспектив, розробляти плани розвитку, зрозумілі для територіальної громади та суспільства в цілому.

Тож в Ужгороді вже протягом досить тривалого часу розробляють Стратегію розвитку міста.

У понеділок, 11 червня, в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» провели чергову презентацію та обговорення вже зробленого робочими групами експертів.

Під час заходу спікери представили загальну характеристику, етапи, методологічні підходи щодо розробки Стратегії розвитку м. Ужгорода.

Вітаючи учасників зустрічі, заступник міського голови Ігор Фартушок наголосив, що вже здійснено масштабну роботу з аналізу масиву даних і дуже багато праці з узагальнення ще попереду.

Насамперед завідувач кафедри міжнародно-економічних відносин УжНУ Володимир Приходько у своєму виступі представив науково-технічну та інноваційну діяльність Стратегії.

– Цей розділ насичений статистичними даними. Ми розглянули діяльність науково-дослідницьких установ, проаналізували інноваційне підприємництво, зачепили тему джерел фінансування інноваційної діяльності…

Начальник управління економіки Ужгородської міської ради Ольга Травіна оприлюднила план дій сталого енергетичного розвитку обласного центру.

– На офіційному сайті міськради розміщений «План дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Ужгорода». На найближчу сесію ми подаємо його на розгляд. Він є одним із розділів Стратегії. Варто зазначити, що в липні 2016 року Ужгород приєднався до потужної європейської програми. Міста, які підписали цю угоду, беруть на себе добровільні зобов’язання зі зменшення викидів CO2 та використання енергоефективних технологій, відновлювальних джерел енергії і всього, що з цим пов’язано. Наразі визначено сім приоритетних цілей, реалізувавши які, Ужгород матиме повну можливість стати енергоефективним містом. Ідеться про перетворення бюджетних закладів на енергоефективні, зменшення споживання енергії в житлових будинках, модернізацію вуличного освітлення…

У свою чергу, головний архітектор міста Олег Боршовський розповів про просторове планування як одну із основ Стратегії розвитку. Передусім він зазначив, що Ужгород – найменший обласний центр за кількістю населення. Окрім того, він межує з ЄС, а всі населені пункти, які є навколо міста, у рамках політики децентралізації відмовилися об’єднуватися в спільну громаду.

– Ужгород досить обмежений у питаннях просторовості. Наша територія – 42 кв. км. Ми знаємо, що генеральний план міста був затверджений у 2016 році, а відтак скасований Апеляційним судом. Зараз діє генеральний план за 2004 рік, який є вже застарілим. Щоб вийти із ситуації, ми розробляємо детальні плани території. Тож наразі в місті є проблема невпорядкованості документації. Розробляючи стратегію, потрібно перш за все занести до реєстру всі архітектурні пам’ятки, і нововиявлені в тому числі. Створити структуру, яка має контролювати й притягати до відповідальності порушників, а також містобудівний кадастр.

Під час зустрічі виступили й інші спікери, які представили результати соціологічного дослідження основних орієнтирів Стратегії розвитку міста, а також SWOT-аналізи за різними напрямами.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини